Branchebrede samenwerking rond metaverse

Organisaties op gebied van standaardisatie en bedrijven hebben het Metaverse Standards Forum gevormd. Resultaat is een branchebrede samenwerking. Tot de oprichters behoren grote spelers zoals Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia, Qualcomm, Sony, Epic Games, Ikea, Adobe, Alibaba en Autodesk.

Doel is de interoperabiliteit te bevorderen die nodig is om de open metaverse te bouwen, een virtuele wereld die je niet van afstand beziet maar waarin je ‘echt’ aanwezig bent. Om de metaverse tot een succes te maken, zijn open standaarden nodig. Organisaties als het World Wide Web Consortium, het Open Geospatial Consortium, de Open AR Cloud, de Spatial Web Foundation en Khronos moeten dat voor elkaar zien te krijgen. Momenteel is er een gebrek aan interoperabiliteit, zo constateert het forum.

Dit nieuwe samenwerkingsverband, dat bijna de hele branche omvat, gaat onderzoeken waar de schoen ‘m wringt. Tevens is het de bedoeling om het werk van organisaties die standaarden ontwikkelen en normen definiëren, te coördineren en te versnellen. De projecten van het verband zullen actiegericht zijn. Denk aan implementatie-prototyping, hackathons, plugfests en open-source tooling om het testen en toepassen van metaverse-standaarden te versnellen. Ook moeten er consistente terminologie en richtlijnen voor implementatie komen.

De metaverse kan leiden tot nieuwe integratie en toepassing van technologieën voor collaboratief ruimtelijk computergebruik. Voorbeelden zijn interactieve 3d-graphics, augmented en virtual reality, fotorealistische content authoring, geospatiale systemen, content tooling voor eindgebruikers, digitale tweelingen, real-time samenwerking en fysieke simulatie. Het Metaverse Standards Forum zal daarom ook een breed terrein bestrijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-23T10:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.