Laserterminal voor supersnelle datatransmissie

Foto: TNO

TNO heeft zijn baanbrekende SmallCAT-laser-communicatiesysteem geleverd voor integratie in het Noorse ruimtevaartuig Norsat-td. Een Canadees ruimtevaartlaboratorium gaat de Delftse vinding inbouwen.

SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt. Met radiofrequenties wordt een aantal gigabit per seconde bereikt, maar met laser-communicatie kunnen de overdrachtssnelheden van satellieten tien tot honderd keer toenemen.

Daar komt bij dat laser-communicatielinks ook bij lagere snelheden interessant zijn. De datalinks zijn namelijk veel veiliger, terwijl de systemen veel kleiner, lichter en energiezuiniger zijn, wat in de ruimte van belang is.

Een consortium onder leiding van TNO heeft het systeem ontwikkeld. Het Nederlandse bedrijf AAC Hyperion leverde de on-boardelektronica, drivers en software. Van het Britse bedrijf Gooch & Housego komt de laser-transmitter. De Noorse satelliet wordt begin volgend jaar gelanceerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-27T10:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.