Laserterminal voor supersnelle datatransmissie

Foto: TNO

TNO heeft zijn baanbrekende SmallCAT-laser-communicatiesysteem geleverd voor integratie in het Noorse ruimtevaartuig Norsat-td. Een Canadees ruimtevaartlaboratorium gaat de Delftse vinding inbouwen.

SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt. Met radiofrequenties wordt een aantal gigabit per seconde bereikt, maar met laser-communicatie kunnen de overdrachtssnelheden van satellieten tien tot honderd keer toenemen.

Daar komt bij dat laser-communicatielinks ook bij lagere snelheden interessant zijn. De datalinks zijn namelijk veel veiliger, terwijl de systemen veel kleiner, lichter en energiezuiniger zijn, wat in de ruimte van belang is.

Een consortium onder leiding van TNO heeft het systeem ontwikkeld. Het Nederlandse bedrijf AAC Hyperion leverde de on-boardelektronica, drivers en software. Van het Britse bedrijf Gooch & Housego komt de laser-transmitter. De Noorse satelliet wordt begin volgend jaar gelanceerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-27T10:18:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.