Britten ontwerpen slimme brandweerhelm

Scottish Fire and Rescue Service met slimme helm. Foto: Chris Watt.

Het Engelse National Robotarium werkt samen met de Scottish Fire and Rescue Service aan een slimme helm die brandweerlieden helpt slachtoffers beter te lokaliseren.

De onderzoekers van het net geopende National Robotarium ontwikkelen helmtechnologie waarmee brandweerlieden hun omgeving snel in kaart kunnen brengen, door gevaarlijke omgevingen als met rook gevulde brandhaarden kunnen navigeren en slachtoffers op een snellere wijze te  kunnen lokaliseren.

De technologie combineert gegevens van thermische camera's, radar en inertiële sensoren (ook wel inertial measurement units - imu's - genoemd; bewegingsregistratiesensoren bestaande uit 3d-accelerometers, 3d-gyroscopen en een magnetometer) op een standaardbrandweerhelm. Daarbij wordt artificiële intelligentie ingezet om dragers realtime-informatie te geven die kan helpen bij het opsporen van slachtoffers, het herkennen van collega's en een nauwkeurig begrip van hun eigen locatie.

De nieuwe technologie is in samenwerking met het personeel van de Schotse brandweer en reddingsdienst getest in een 10,5 miljoen pond kostende geavanceerde trainingsfaciliteit in Newbridge, Edinburgh. De onderzoekers willen in een volgend project 3d-kaarten en een ingebouwd scherm in een brandweerhelm plaatsen, waardoor de drager ervan nog meer ruimtelijk inzicht krijgt. Daarvoor zoekt het Nationaal Robotarium partners uit de industrie om deze volgende stap te helpen realiseren.

National Robotarium

Het National Robotarium is een centrum voor robotica en kunstmatige intelligentie van de Heriot-Watt Universiteit en de Universiteit van Edinburgh. Het project is gefinancierd (kosten 22,4 miljoen Britse pond) door de Scottish Informatics and Computer Science Alliance (Sicsa) en de SFC Saltire-regeling van de Schotse Financieringsraad, alsmede door de Universiteit van Edinburgh, in het kader van het initiatief Data-Driven Innovation. Dit heeft tot doel van Edinburgh de datahoofdstad van Europa te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-29T11:26:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.