Dassault werkt met 3d aan Oekraïense wederopbouw

Begin december werd dit gebouw in Tsjernihiv getroffen door een raket. Voor wederopbouw van de regio vertrouwt de regering op 3d-technologie.

Een Frans consortium van 3d-expert Dassault Systèmes en twee ingenieursbureaus helpt mee aan de wederopbouw van stedelijke gebieden in Oekraïne. Het drietal werd hiervoor door de regering in Kyiv geselecteerd. De ontwikkeling van een digital twin vormt de basis.

Het project combineert het 3dExperience-platform van Dassault met de bouwtechnische kennis van Egis en B4. Voorlopig blijft de hulp beperkt tot de regio Tsjernihiv, direct ten noordoosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

De aanpak verloopt in twee fasen. Eerst wordt de schade beoordeeld en de kosten voor wederopbouw geanalyseerd, daarna volgt een strategisch masterplan voor de herontwikkeling van Tsjernihiv-stad, de regiohoofdstad.

Het consortium zet het 3d-platform van Dassault in voor de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Het bevat alle informatie en analyses die zijn verzameld door de infrastructuurexperts van Egis en stedenbouwspecialisten van B4. Een analyse van satellietgegevens detecteert getroffen gebieden automatisch en markeert deze. Inspectie ter plaatse moet de berekeningen en gekozen prioriteiten vervolgens valideren.

Digital twin

In de tweede fase wordt in het 3d-platform een virtuele tweeling van de stad Tsjernihiv samengesteld. Deze digital twin moet de voorgestelde manier van heropbouw optimaliseren, inclusief het ontwerp van nieuwe gebouwen en de organisatie van stadsvervoer, infrastructuur en andere diensten. Belanghebbenden kunnen de virtuele tweeling ook gebruiken om gezamenlijk verschillende scenario's te testen, bijvoorbeeld qua landgebruik, overstromingsrisico's en aanpassingen van de bestaande infrastructurele netwerken.

Dassault Systèmes, Egis en B4 zijn Franse ondernemingen. Het project in de regio Tsjernihiv is gesubsidieerd door de Franse overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-16T10:01:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.