Europese miljoenen voor snelle inzet quantumtechniek

De Europese Unie stelt negentien miljoen euro beschikbaar voor het upgraden van bestaande infrastructuur voor quantumtechnologie. Daarmee hoopt het landenblok de inzet van de techniek te versnellen. De miljoenen gaan naar een Europees consortium van 24 organisaties, waaronder het Nederlandse TNO en het Belgische Imec.

Quantumtechnologie heeft de volle aandacht in de Europese Unie. De lidstaten willen dat de techniek, waarmee veel snellere computerberekeningen mogelijk zijn, verder wordt ontwikkeld en sneller commerciële toepassing krijgt. Er is veel geld nodig om laboratoria uit te bouwen en het proces van ontwerp, ontwikkeling en validatie van hardware te verbeteren.

De EU-subsidie van 19 miljoen euro wordt toegekend aan het consortium Qu-Pilot. Dit staat onder leiding van het Finse onderzoekscentrum VTT en bestaat uit 24 partnerorganisaties uit negen Europese landen, zowel instituten als commerciële bedrijven. TNO en Imec zijn er ook bij aangesloten. Het is de bedoeling dat de aangesloten commerciële partners de technologie naar de praktijk brengen. De eerste werkzaamheden beginnen in maart 2023.

Roadmap en raamwerk

De subsidie vormt deel van de zogeheten Framework Partnership Agreement (FPA) die de Europese Unie eerder dit jaar ratificeerde. Deze overeenkomst bestaat onder meer uit een roadmap en een raamwerk voor de ontwikkeling van Europese productiecapaciteit op het gebied van quantumtechnologie. Vanuit de FPA zijn meerdere subsidies verstrekt, waaronder die aan bovengenoemd consortium.

Nederland ontwikkelt zich tot een echt quantumland. Hier bestaat de ambitie om 's werelds eerste nationale quantumcampus te bouwen, bestaande uit diverse verzamelgebouwen voor quantumbedrijven. Vanuit het Nationaal Groeifonds is er 615 miljoen euro beschikbaar om de Nederlandse quantumambities te realiseren. Er zijn al enkele locaties waar aan quantumtechniek wordt gewerkt, zoals het House of Quantum in Delft. De komende jaren moeten er ook locaties in Eindhoven, Amsterdam en Twente verschijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-30T10:13:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.