Nieuwe Bing en Edge boordevol ai

Microsoft-topman Satya Nadella op het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond, Washington. (foto: Dan DeLong)

Microsoft heeft gisteravond zijn sterk vernieuwde, door artificiële intelligentie (ai) aangedreven zoekmachine Bing gelanceerd. Ook de Edge-browser biedt dankzij de integratie van ChatGPT een nieuwe ervaring.

Beide tools hebben ‘een ai-co-piloot voor het web’ en ‘ai-chat’ aan boord. Ze bieden betere zoekresultaten, meer uitgebreide antwoorden, een nieuwe chat-ervaring en de mogelijkheid content te genereren, stelt Microsoft. De grote investering in OpenAI begint zich terug te betalen. 

Microsoft-topman Satya Nadella zei dat ai elke categorie software gaat veranderen, om te beginnen met de allerbelangrijkste: de zoekmachine. Gebruikers kunnen volgens hem nu veel meer uit zoekfuncties en het web halen. Volgens Nadella worden dagelijks tien miljard zoekvragen afgevuurd. Maar de helft daarvan blijft onbeantwoord. ‘Dat komt omdat mensen zoekmachines gebruiken voor dingen waarvoor die oorspronkelijk niet zijn ontworpen.’ Die kunnen te vaak niet goed omgaan met meer complexe vragen of taken, voegde hij eraan toe. Met ai gaat dat veranderen.

Bard

"Het wordt een stevig gevecht tussen beide titanen, is de verwachting"

De introductie van de nieuwe Bing en Edge kwam nadat concurrent Google eerder op de dag een groot tegenoffensief had aangekondigd. Ook Google’s intern ontwikkelde ai-dienst Bard reageert op vragen met mooie volzinnen die lijken door een mens te zijn geschreven. Het wordt een stevig gevecht tussen beide titanen, is de verwachting.

Microsoft heeft een aan ChatGPT ontleende bot prominent op de homepage van Bing geplaatst. ‘s Werelds grootste softwarebedrijf hoopt dat Bing hierdoor een serieuze concurrent van Google’s zoekmachine kan worden. Jarenlang verbleef Bing in de schaduw van Google. 

Bing biedt betere zoekresultaten, aldus Microsoft. Ook bij eenvoudige zaken als sportuitslagen, aandelenkoersen en het weer wordt meer relevantie beloofd. Een nieuwe sidebar biedt meer veelomvattende antwoorden als de gebruiker dat wenst. Bing is ook in staat om complete antwoorden te geven. Als je bijvoorbeeld een cake bakt en de eieren door een ander ingrediënt wil vervangen, doet Bing meteen suggesties. Je hoeft niet meer door meerdere resultaten te scrollen. Daarnaast wordt een nieuwe chat-ervaring geboden. Door vragen in te spreken, kom je sneller tot het gewenste resultaat. Dit kan nuttig zijn bij meer complexe kwesties. Ook als je meer dan één antwoord wenst en inspiratie nodig hebt, kan Bing van dienst zijn.

Aanwijzingen

Edge is eveneens grondig opgepoetst. De browser moet dankzij ai in staat zijn terrein op Google Chrome terug te winnen. Toegevoegd zijn chat en een functie die helpt teksten samen te stellen zoals een LinkedIn-post. Je kunt een paar aanwijzingen geven en Edge helpt je verder op weg. Daarna kan je Edge vragen om de toon, het formaat en de lengte van het bericht bij te werken. Edge kan de webpagina waarop je je bevindt, begrijpen en die dienovereenkomstig aanpassen.

De Microsoft-browser beschikt ook over tools die webpagina's in een handomdraai samenvatten. De Edge-zijbalk kan bijvoorbeeld uit lang financieel rapport de hoogtepunten halen. Vervolgens zijn via de chatfunctie deze cijfers en ratio’s te vergelijken met die van een concurrent. Automatisch wordt alles overzichtelijk in een tabel gezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-08T09:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.