Nokia en Citymesh met eerste landelijke drone-netwerk

Citymesh gaat in zee met Nokia voor zijn 5G-drone-platform. Het Nokia Drone Networks platform moet dronediensten leveren in heel België. Volgens de initiatiefnemers gaat het om 's werelds eerste landelijke drone-netwerk. Maar vooreerst staat een aantal proefprojecten op stapel.

Nokia ondertekende een contract met de Belgische telecomoperator Citymesh voor de levering van zeventig Drone-in-a-Box (DiaB)-eenheden, gekoppeld aan zijn Nokia Drone Networks-platform. Deze  opzet moet voldoende zijn om België te voorzien van een 5G geautomatiseerd dronenetwerk dat onder meer de mobilisatie van middelen bij noodsituaties moet kunnen versnellen.

De drones moeten eerstehulpverleners en andere professionals een beter zicht bieden op plaatselijke situaties. Ze moeten constant paraat staan en zijn uitgerust met video- en thermische camera’s voor real-time gegevensverzameling vanuit de lucht. Ze worden op afstand beheerd vanuit vijf gecentraliseerde operationele centra.

Rookpluimen

Uitgerust met high definition en ai-ondersteunde thermische beeldvorming, moeten de drones onder meer real-time luchtbeelden vastleggen, zoals rookpluimen, brandparameters en het aantal mensen en hun locatie. Die informatie moet dan worden overgeheveld naar controlecentra nog voordat de noodhulpteams tijd hebben gehad om te vertrekken.

Onder de naam Sense by Citymesh worden de 70 drones ingezet in 35 noodzones over het hele land en verzamelen ze informatie in de kritieke periode van 15 minuten onmiddellijk na een oproep. ‘Sense is een geweldig voorbeeld van hoe technologie levens kan redden’, stelt Hans Similon, general manager, Citymesh Safety Drone. ‘Samen met partner Nokia maken we België veiliger en bewijzen we hoe innovatief we zijn als land.’

Proefprojecten

De landelijke beschikbaarheid van Sense volgt op proefprojecten bij de brandweer Fluvia in Kortrijk, Brussels Airport Company, Haven Antwerpen-Brugge en de stad Genk, met steun van de Federale Overheidsdienst Economie.

De Nokia Drone Networks-oplossing maakt verbinding met publieke en private 4G- en 5G-netwerken. De oplossing voldoet aan luchtvaartregelgeving zoals Easa in Europa en FAA in de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-17T15:13:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.