Streaming neemt fikse hap uit netwerkverkeer

Er wordt steeds meer gestreamd en gedownload via de computers en mobiele apparaten in België, zo blijkt uit cijfers van Proximus en Telenet. Beide telecomoperatoren hebben eind vorig jaar een record in het downloadvolume van hun klanten opgetekend, schrijft Belga.

De klanten van Proximus waren eind vorig jaar in heel België goed voor een downloadvolume van 1,47 terabit per seconde (Tbps). Bij Telenet, dat vooral in Vlaanderen actief is, werd in diezelfde periode de kaap van 1 Tbps bereikt. Ter illustratie: 1 Tbps stemt overeen met 1 miljoen YouTube-video’s die tegelijk bekeken worden.

De recordcijfers zijn het logische gevolg van een evolutie waarbij er steeds meer toestellen (smartphones, tablets, laptops) gebruikt worden om te streamen of te downloaden. Ook het succes van onlinevideodiensten als Netflix en YouTube draagt bij tot de stijging.

Bij Telenet klinkt het dat het downloadvolume van alle klanten samen vandaag de dag liefst honderd keer hoger ligt dan tien jaar geleden. Proximus kan geen specifieke cijfers over die ontwikkeling geven. ‘Maar het is duidelijk dat het altijd maar meer en meer wordt’, zegt woordvoerder Jan Margot. ‘Het record wordt elke maand verbroken.’

Beide operatoren stellen dat het hogere aantal downloads en streamings geen negatieve gevolgen heeft voor de werking van hun netwerk. ‘We investeren continu in ons netwerk. We zijn bijvoorbeeld bezig met de uitrol van een glasvezelnetwerk waarmee de mogelijkheden in theorie onbeperkt zijn’, klinkt het bij Proximus. ‘Het record heeft natuurlijk ook veel te maken met de hogere snelheid en downloadcapaciteit die de laatste jaren mogelijk is’, zegt Telenet dan weer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-05T10:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.