Fuji Xerox herorganiseert Fujifilm

Tegelijkertijd willen Fuji en Xerox samengaan

Ontslag afscheid opstappen

Het Japanse Fujifilm gaat een zware herstructurering doorvoeren bij zijn dochter Fuji Xerox, de fabrikant van onder andere toners, inktcartridges en fotoapparatuur. Zowat tienduizend banen staan daarbij op de tocht. Tegelijk wil Fujifilm de meerderheid van de aandelen van mede-eigenaar Xerox overnemen.

Volgens Fujifilm heeft het onderdeel te maken met ‘zeer uitdagende marktomstandigheden’. Fujifilm bezit 75 procent van Fuji Xerox en het Amerikaanse Xerox de rest. In verband met het banenverlies neemt Fujifilm een last van omgerekend ruim een half miljard over een periode van drie jaar. De productiecapaciteit van Fuji Xerox staat hoofdzakelijk in Azië.

Tegelijk met de deal zal Fujifilm een aandeel van 50,1 procent nemen in Xerox, zo melden verschillende bronnen. Xerox wordt dan voor 49,9 procent eigenaar. De Xerox-aandeelhouders krijgen daarvoor een speciaal cash-dividend van 2,5 miljard dollar. Het samengaan van de twee entiteiten moet zo'n 1,2 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren. De hoofdkwartieren van de bestaande bedrijven blijven behouden, respectievelijk in Norwalk, Connecticut en Minato, Tokio. 

Xerox staat onder druk van de activistische aandeelhouder Carl Icahn om zijn bestaande joint-venture met Fujifilm te reorganiseren of op te doeken. Ook investeerder Darwin Deason, de derde grootste aandeelhouder van Xerox, liet zich al in die zin uit. Beiden wijzen Jeff Jacobson, de ceo van Xerox, met de vinger.

Zowel de directieraad van Fuji als die van Xerox hebben de operatie al goedgekeurd. Of de nieuwe constructie ook helemaal naar de zin zal zijn van de aandeelhouders is nog koffiedikkijken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-31T09:52:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.