Liberty Global verkoopt deel Europese kabeltak

deal handen schudden overeenkomst contract

Liberty Global, de moedermaatschappij van Telenet in België en Ziggo in Nederland, heeft zijn kabelactiviteiten in Duitsland, Hongarije, Roemenië en Tsjechië verkocht aan het Britse Vodafone. Het bedrijf van de Amerikaan John Malone vangt er 18,4 miljard euro voor.

Als de deal wordt goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten, zal Liberty in Europa enkel nog activiteiten overhouden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België, Nederland, Zwitserland, Polen en Slovakije.

Vodafone neemt onder meer de Duitse kabelgroep Unitymedia over. Dat is de op één na grootste kabelaar van het land, met netwerken in Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg en Hessen. Met de overname voert Vodafone de druk op marktleider Deutsche Telekom op. Het stelt Vodafone in staat om internet-, telefoon-, en internetdiensten gebundeld aan te bieden. Het Britse bedrijf was al aanwezig in de meeste andere Duitse deelstaten met hun dochter Kabel Deutschland, maar breidt zijn voetafdruk nu uit over heel Duitsland.

De topman van Deutsche Telekom, Tim Höttges, ziet de deal alvast niet zitten. Het samengaan van Vodafone en Unitymedia ‘zal de concurrentie verstoren’, zegt hij. Een ‘hermonopolisering’ van de kabelmarkt zou ‘fout’ zijn. De autoriteiten moeten nu beslissen of de deal kan plaatsvinden, aldus de ceo.

Er is inderdaad nog groen licht nodig van de Europese en Duitse toezichthouders. Eerder werd in het VK al eens een fusiepoging van telecomspelers Three en O2 op last van autoriteiten geblokkeerd. Ook in Duitsland gingen al stemmen op tegen een omvangrijke telecomdeal. Volgens Vodafone-topman Vittorio Colao komen dergelijke bezwaren alleen voort uit de bezorgdheid voor meer concurrentie.

De overname zou medio 2019 rond moeten zijn. Liberty Global had eerder al zijn Oostenrijkse kabeldivisie verkocht aan Deutsche Telekom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-11T09:39:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.