Een euro investeren in it, brengt 1,38 euro op

Een investering van één euro in it, brengt 1,38 euro aan toegevoegde waarde mee. Dat blijkt uit een studie van het onderzoekscentrum Vives van de KU Leuven waarover De Standaard bericht.

De Belgische investering in it werden in kaart gebracht aan de hand van btw-aangiften, ook de import van buitenlandse it werd onderzocht. Die gegevens werden dan afgezet tegen de bedrijfsresultaten.

Uit het onderzoek blijkt dat investeren in it uiteindelijk meer opbrengt dan het kost. En ook dat hoe groter het bedrijf is, hoe groter het effect is van de it-investeringen. Toch nemen die investeringen niet genoeg toe, aldus de onderzoekers. Sinds de crisis van 2008 vlakken ze juist af. De vermoedelijke reden: de recessie van 2008 heeft bedrijven bang gemaakt om te investeren.

De technologiefederatie Agoria is niet verbaasd over de studie en onderschrijft de conclusies volledig. Behalve die over het gebrek aan investeringen. Bij Agoria zien ze net een grote stijging in it-investeringen. ‘Ik denk dat de onderzoekers met oude data hebben gewerkt’, zegt Lambotte in De Standaard. ‘Wij zien in onze sector al twee jaar investeringen op topniveau van meer dan vier miljard euro per jaar. En de andere sectoren? Wel, ik kan me moeilijk inbeelden dat in pakweg de financiële sector de investeringen nu op een laag pitje zouden staan.’

Vives onderzocht data van de periode van 2002 tot 2013. Dat zijn de recentste cijfers die ze van de Nationale Bank van België konden krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-12T10:29:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.