Fiscus wil papier snel achter zich laten

Tegen 2025 moet de fiscus volledig papierloos werken. Die ambitie spreek topman Hans D’Hondt uit in een gesprek met De Tijd en L’Echo. Vorig jaar verstuurde de fiscus nog ruim 21 miljoen brieven. Bijna 600.000 Belgen zien het niet zitten om hun belastingaangifte elektronisch in te dienen en houden vast aan de 'bruine enveloppe'.

D'Hondt, die zich sinds maandagavond Overheidsmanager van het Jaar mag noemen, vindt een digitale revolutie bij de belastingdiensten nodig. ‘Tegen 2025 moeten we volledig digitaal en papierloos werken. Dat is onze ambitie. We moeten er als overheid over waken dat we voldoende snel inspelen op de maatschappelijke evoluties. Als de economie digitaliseert en de overheid niet, word je al snel een blok aan het been en een hinderpaal voor de competitiviteit van de economie.’

De fiscus heeft al stappen gezet op elektronisch gebied met Tax-on-web, de elektronische btw-aangifte en de elektronische aangifte in de vennootschapsbelasting. Maar een volledige digitalisering is nog niet voor morgen. Van de zeven miljoen belastingplichtige Belgen doen er nog altijd 562.000 hun aangifte op papier. Ook het grootste deel van de vooraf ingevulde aangiften (drie miljoen in totaal) wordt nog op papier verstuurd. Er waren vorig jaar maar 1,36 miljoen Belgen die zelfstandig Tax-on-web gebruiken. De andere elektronische aangiften worden gedaan door boekhouders en ambtenaren. Volgens D'Hondt moet de papieren aangifte op een bepaald moment wel verdwijnen. ‘Maar je mag dat niet te snel doen, want de fiscus is er voor iedereen’, waarschuwt hij.

Een digitale revolutie betekent een fikse besparing. Hoe meer burgers hun aangifte elektronisch indienen, hoe goedkoper, omdat bijvoorbeeld scan- en portokosten verdwijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-29T10:33:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.