Europees ruimteprogramma krijgt grootste budget ooit

ruimtevaart gps

Voor het eerst in een kwarteeuw zal het wetenschappelijk programma van de ESA (European Space Agency) een aanzienlijke toename in de financiering krijgen. Dat hebben de Europese ministers beslist tijdens een vergadering in Sevilla.

De ESA krijgt de komende vijf jaar een budget van 14,4 miljard euro. Met de budgetverhoging zal de eerste zwaartekrachtgolfdetector in de ruimte, LISA, gebouwd worden en komt er een missie voor de studie van zwarte gaten. De ESA blijft ook een bijdrage leveren aan het internationale ruimtestation tot 2030 en cruciale transport- en woonmodules voor de Gateway, het eerste ruimtestation in een baan om de maan. ESA's astronauten die in 2009 zijn geworven, zullen vluchtopdrachten blijven krijgen totdat ieder van hen twee keer in de ruimte is geweest.

Er zijn eveneens plannen voor een bemande missie naar de maan en missies naar Mars, samen met de Verenigde Staten. De ESA zal de eerste volledig flexibele satellietsystemen ontwikkelen, geïntegreerd met 5G-netwerken, evenals de volgende generatie optische technologie voor een ‘vezelnetwerk in de lucht’, wat een transformatie in de satellietcommunicatie-industrie betekent.  

Ook de volgende-generatieraketten (Ariane 6 en Vega-C) hebben groen licht gekregen, evenals de Space Rider, ESA’s nieuwe herbruikbare ruimteschip. Ook elf nieuwe missies voor aardobservatie, vooral klimaatverandering, zijn goedgekeurd. Daarnaast zal ruimteveiligheid als nieuwe basispijler voor ESA’s activiteiten leiden tot nieuwe projecten op het gebied van het operationeel houden van de ruimte, dankzij het verwijderen van gevaarlijk ruimtepuin en plannen voor het automatiseren van ruimteverkeerscontrole. Het moet er ook voor zorgen dat dat vroegtijdige waarschuwingen voor ruimtegevaren zoals asteroïden en zonnevlammen. De Hera-missie markeert een samenwerking met NASA om afwendmogelijkheden van asteroïden te testen. Nieuwe investeringen in cyberweerbaarheid en -training kregen ook groen licht.

Nederlandse ruimte

Het Nederlandse kabinet maakte bekend dat het voor 283,5 miljoen euro in programma’s van de ESA investeert. Daarmee schrijft Nederland in totaal voor ongeveer dertig procent meer in dan drie jaar geleden.

Naast investeringen van het ministerie van EZK en OCW in de ESA-programma’s, investeert de Rijksoverheid ook andere manieren in ruimtevaart. Het gaat bijvoorbeeld om het kosteloos beschikbaar maken van satellietdata, de bijdrage aan de EUMETSAT-weersatelliet (I&W), en uitgaven van Defensie om via ruimtevaart bij te dragen aan veiligheid.

De totale investeringen van de Rijksoverheid (internationaal en nationaal) in ruimtevaart bedragen 387,3 miljoen euro in de periode 2020 tot 2023.

In Nederland zijn veel onderzoekers, innovatieve startups en mkb-bedrijven actief die producten en diensten aan de ruimtevaartsector leveren zoals meetinstrumenten, minisatellieten en zonnepanelen. Ook is ESTEC, het technologische hoofdkwartier van de Europese ruimtevaartorganisatie waar 2.800 mensen werken, gevestigd in Noordwijk (Zuid-Holland).x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-02T10:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.