Nokia heeft zijn eerste private 5G-netwerk gereed

Telecomfabrikant Nokia heeft zijn eerste standalone private 5G-netwerk afgeleverd. De eer gaat naar Sandvik. Dat Finse ingenieursbedrijf gebruikt het netwerk op een mijnlocatie.

Nokia bouwt en ontwerpt al langer private 4G-netwerken (LTE) voor bijvoorbeeld industriële bedrijven als autofabrieken, havens en petrochemische sites. Nu zet de leverancier in dit marktsegment ook de stap naar 5G. Sandvik zal als eerste een netwerk inrichten in een testmijn in het Finse Tampere. Het ingenieursbedrijf gebruikt de technologie voor geconnecteerde robotica, autonome machines, data-analyse en veiligheidstoepassingen. Ook Deutsche Bahn, Lufthansa en Toyota gaan met de private 5G-technologie aan de slag. 

Volgens Nokia blijven 4G en zogenaamde 4.9G-oplossingen voorlopig de dominante manier om industriële netwerken op te zetten. Momenteel zijn dit soort oplossingen goed voor 85 procent van de industriële toepassingen.

5G-ecosysteem

Maar 5G komt opzetten. Topman Raghav Sahgal van Nokia Enterprise zegt hierover: ‘We bieden klanten de keuze om te beginnen met 4.9G/LTE en te evolueren naar 5G naarmate het ecosysteem rijpt, of om direct naar 5G te gaan. Daardoor wordt de technologie gevalideerd en worden OEM- en industriële activaverkopers gestimuleerd om een bloeiend 5G-ecosysteem te ontwikkelen.’

Nokia baseert zijn private 5G-oplossing op de Release 15-architectuur van de standaardenorganisatie 3GPP. Deze omvat oplossingen als Ultra-Reliable Low-Latency Communication (URLLC) en Time-Sensitive Networking (TSN).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-21T11:08:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.