‘Gebrek aan ai-talent is een mythe’

Sinds het begin van de Covid-pandemie heeft niet eens een kwart van de bedrijven hun investeringen in ai opgetrokken. Een gebrek aan mensen met ai-kennis is daarbij niet het probleem. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau Gartner.

Gartner peilde bij ongeveer tweehonderd managers en it’ers naar hoe hun investeringen in kunstmatige intelligentie zijn verlopen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Net 24 procent van de respondenten gaf aan dat ze deze investeringen hebben verhoogd. Zo’n 42 procent zei dat het investeringsniveau onveranderd is gebleven. Groei - namelijk klantervaring en retentie, en omzetgroei - waren samen met kostenoptimalisatie de belangrijkste aandachtspunten voor hun huidige ai-initiatieven.

In de loop van de komende zes tot negen maanden zal driekwart van de respondenten nieuwe ai-initiatieven voortzetten of starten. 79 procent van de respondenten zei dat hun organisaties ai-projecten aan het onderzoeken waren, terwijl slechts 21 procent aangaf dat hun ai-initiatieven in productie waren. Veel bedrijven geven aan dat ze het lastig vinden de investeringen in ai terug te koppelen naar een zakelijke meerwaarde.

De minimale vooruitgang die in organisaties wordt geboekt bij het operationaliseren van ai kan niet zomaar worden toegeschreven aan een gebrek aan talent. Uit een eerder onderzoek van Gartner blijkt dat slechts zeven procent van de respondenten erop wijst dat beperkte ai-vaardigheden een belemmering vormen voor de uitrol. In plaats daarvan staan beveiligings- en privacybelangen, samen met de complexiteit van het integreren van ai binnen de bestaande infrastructuur, bovenaan de lijst.

‘Ai-talent is niet één ding, het is meerdere dingen’, zegt Erick Brethenoux, topman bij Gartner. ‘De grootste misvatting in het proces naar het succesvol opschalen van ai is de zoektocht naar 'eenhoorns': de perfecte combinatie van ai-, bedrijfs- en it-vaardigheden die allemaal aanwezig zijn in een enkele persoon. Aangezien dit onmogelijk te vervullen is, moeten bedrijven zich focussen op het samenbrengen van een evenwichtige combinatie van dergelijke vaardigheden om resultaten te garanderen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-01T10:01:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.