Corona zet rem op it-projecten

Hoewel de coronacrisis de digitalisering van onze economie een boost gaf, lopen de it-projecten bij het gros van de bedrijven en publieke instellingen vertraging op. Dat blijkt uit een rondvraag van Beltug, waaraan 265 respondenten deelnamen.

Het goede nieuws is dat bij de helft van de ondervraagden het uitstel beperkt blijft tot twintig procent van de lopende it-projecten. In de publieke sector geeft dan weer één tiende van de organisaties aan dat toch ruim veertig procent van de lopende projecten werd uitgesteld. Bij bedrijven is de vertraging het grootst: een vijfde van de respondenten geeft aan dat veertig procent of meer van de projecten, gepland voor 2020, zijn uitgesteld.

‘De budgettaire impact van Covid-19 weegt door op de it-investeringen’, zegt ceo Danielle Jacobs van Beltug. ‘We merken dat projecten die niet strikt noodzakelijk zijn voor de beveiliging of continuïteit van de systemen zijn uitgesteld of zelfs geannuleerd.’

Beltug ziet geen grote verschillen tussen Belgische bedrijven en multinationals. Het uitstel doet zich voor in alle sectoren. ‘Maar het beeld is diffuus’, aldus Jacobs. ‘Binnen elke sector zien we zowel bedrijven waar de investeringen onverminderd voortgaan als organisaties waar volledige projecten on-hold zijn geplaatst.’

De vereniging concludeert ook dat er verschuivingen worden doorgevoerd in de it-budgetten. ‘Zowel wij als de it-leveranciers stellen vast dat vaak projecten nog worden afgewerkt tot aan de volgende milestone. Daarna worden ze tijdelijk stopgezet. Er wordt wel meer geïnvesteerd in beveiliging.’ Voor Jacobs is dat geen verrassing. De ict-beslissers gaven recent in een Beltug-onderzoek aan dat cybersecurity, securitystrategie en databeveiliging het komende jaar de absolute topprioriteit is voor hun bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-09T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.