Proximus en Eurofiber verglazen Wallonië

Glasvezel

Proximus en Eurofiber hebben een joint venture opgericht voor de uitrol van een open glasvezelnetwerk in Wallonië. De komende jaren moeten meer dan een half miljoen huishoudens en duizenden bedrijven van de verbindingen gebruik kunnen maken.

Met het nieuwe partnership willen Proximus en Eurofiber glasvezel sneller, efficiënter en goedkoper uitrollen in Wallonië. Ook het onderhoud en het upgraden van het netwerk zal voor rekening van de twee bedrijven worden genomen. Belangrijk is dat het een open netwerk wordt, en dus ook andere partijen er diensten over kunnen aanbieden.

De mededingingsautoriteiten moeten de plannen nog goedkeuren. Zodra dat gebeurd is, zullen de werken voor de aanleg van het netwerk opgestart worden. Eurofiber bedient met zijn glasvezel nu vooral het zakelijke segment in België. In Berlijn heeft het bedrijf een min of meer gelijkaardig project lopen als in Wallonië. Daar in samenwerking met het Zweedse Vattenfall.

De aankondiging van de samenwerking met Eurofiber viel voor Proximus samen met de bekendmaking van zijn cijfers voor het derde kwartaal. Daaruit blijkt dat Proximus, ondanks corona, er een meer dan behoorlijk parcours heeft op zitten. De omzet steeg licht tot net iets meer dan een miljard euro, waar analisten met een daling hadden rekening gehouden.

Specifiek het Enterprise-segment liet een omzet van 335 miljoen optekenen, een half procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral de ict-afdeling deed het daar goed, met een omzetstijging van liefst zeven procent tot 135 miljoen euro. Vooral hogere inkomsten uit cloud, telewerken en networking waren daar debet aan. De omzet uit spraak daalde wel, het dataverbruik van zakelijke klanten herstelde zich na de afkalving in de eerste helft van het jaar.

BICS, de internationale groothandelsdochter van Proximus, blijft achteruitboeren. De ebitda (winst voor belastingen) daalde daar met meer dan 22 procent tot 31 miljoen. Proximus zette deze zomer BICS in de etalage. Het geld van een verkoop zou het bedrijf willen investeren in zijn glasvezelnetwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-30T11:16:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.