Orange en Lacroix testen fabriek met private 5G

5G connected fabriek

Telecomoperator Orange en de Franse elektronicafabrikant Lacroix Group testen de voordelen van 5G in de Lacroix-fabriek in Montrevault-sur-Evre. De 5G-testen maken deel uit van het Symbiose-project, de Franse elektronicafabriek van de toekomst.

In de Lacroix-fabriek, die wordt gezien als een voorbeeld van de industrie van de toekomst, worden embedded systemen elektronisch ontworpen en geproduceerd. De tests moeten organisaties helpen het concept van een ‘modulaire’ fabriek verder te ontwikkelen en tegelijkertijd het technisch beheer van gebouwen te verbeteren.

Er zijn in de fabriek vier indoor-5G-antennes van Ericsson geïnstalleerd die in de productieruimte op experimentele frequenties uitzenden. Orange gebruikt een gevirtualiseerd core-netwerk, verdeeld over zowel Orange als het terrein van de fabriek. Niet alleen is hierdoor data lokaal te verwerken en beveiligen, het verbetert ook de netwerkprestaties en -efficiëntie.

Veerkrachtig

Lacroix en Orange willen met het project de fabriek van de toekomst meer veerkrachtig maken. Door het draadloze netwerk ontstaat er meer flexibiliteit bij het organiseren van de machines. De huidige opstelling van de productie-eilanden kan op termijn bijvoorbeeld afhankelijk van de productiebehoefte worden aangepast. 5G maakt ook betere kwaliteitscontrole mogelijk. Door foto’s in hoge resolutie van de processen te maken, is de kwaliteit van de lasnaden en de aanwezigheid van bepaalde onderdelen in realtime te verifiëren. Door dit vervolgens te combineren met machine learning om de detectiealgoritmes te verbeteren, worden fouten in de geproduceerde batches voorkomen.

Naast de productie wordt 5G ook ingezet voor het gebouwenbeheer. Het experiment wordt uitgevoerd in een gecontroleerde productieomgeving, waar elektronische kaarten worden gemaakt voor de luchtvaartsector. De samenstelling van de onderdelen vereist een strikte controle van de temperatuur en vochtigheid om eventuele schade te voorkomen. De sensoren voorkomen ook energieverspilling. 5G kan tot een miljoen sensoren per vierkante kilometer ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-10T10:31:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.