Proximus stapt in zakelijk droneplatform

drone testing

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix bundelen de krachten om een platform te ontwikkelen waarmee drones ‘on demand’-missies kunnen uitvoeren voor zakelijke doeleinden. Na een eerste fase van commerciële en technische testen, zullen de drie bedrijven het platform voor eind 2021 als b2b-dienst op de markt zetten.

The 6th Network. Zo heet de samenwerking tussen Proximus, de Hasseltse dronespecialist DroneMatrix en SkeyDrone, dochter van luchtverkeersleider Skeyes. Het moet een geïntegreerd platform worden waarmee drones ‘op een gecontroleerde en beveiligde manier over België kunnen vliegen voor specifieke missies, in overeenstemming met alle Belgische en Europese regelgeving'.

Het trio wil daarbij alle hinderpalen en bedenkingen waarmee bedrijven nu nog geconfronteerd worden, wegnemen. Dronetechnologie vereist nog altijd veel expertise, de regelgeving is erg complex en streng, en zinvolle commerciële diensten zijn nog volop in ontwikkeling. Ondanks deze drempels wegen de voordelen van het gebruik van drones, bijvoorbeeld door hun hogere efficiëntie voor veel innovatieve bedrijven, duidelijk positief door.

Bewaking

Over wat er precies te koop zal zijn op The 6th Network blijft Proximus vaag. Ook de kostprijs voor klanten wordt nog niet gecommuniceerd. Wel zal het telecombedrijf het project ondersteunen ‘met zijn 4G- en 5G-netwerken, systeemintegratie en data-analysekennis’.

‘We beschouwen deze samenwerking als zeer belangrijk’, zegt Anne-Sophie Lotgering, chief enterprise market officer. ‘Het een eerste en zeer concreet initiatief waarbij drones gebruik zullen maken van het performante netwerk en de data-analysediensten van Proximus voor verschillende opdrachten zoals bewaking, het controleren van de infrastructuur, de veiligheid of zelfs binnen de logistiek.’

DroneMatrix, dat al langer drones en applicatiesoftware ontwikkelt, schaart zich bij Proximus aan de technische kant van het verhaal. SkeyDrone, een dochteronderneming van luchtverkeersregulator Skeyes, voegt aan het platform zijn expertise en competenties toe op het gebied van luchtverkeersbeheer en de naleving van de bestaande regels.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-19T12:11:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.