Blockchain maakt inkoopproces Jaguar inzichtelijk

InMotion Ventures, de investeringsmaatschappij van Jaguar Land Rover (JLR), gaat investeren in het blockchaintechnologiebedrijf Circulor. Hiermee is op een transparante manier grondstoffen voor batterijen in te kopen, met meer duidelijkheid over de herkomst, het welzijn van de arbeiders en de manier waarop leveranciers regels naleven.

De technologie van Circulor traceert waardevolle grondstoffen van oorsprong tot leverancier in een wereldwijde supply chain. Daarbij wordt blockchaintechnologie toegepast om bijvoorbeeld de traceerbaarheid van mineralen te vergroten. Die zijn nodig voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen.

De technologie maakt gebruik van gps, biometrie en qr-codes om het toeleveringsproces van grondstoffen stap voor stap digitaal te verifiëren. Blockchaintechnologie voorkomt dat informatie is te wijzigen, waardoor de zekerheid ontstaat dat de toeleveringsketen authentiek is en alle materialen duurzaam zijn ingekocht. De technologie stelt JLR ook in staat de CO2-voetafdruk van leveranciers te beoordelen.

In de automobielindustrie zijn meer bedrijven met blockchain aan de slag, voor tal van toepassingen. Zo is NXP Technologies bezig met een platform dat blockchain en rfid combineert om voertuigen te traceren. De Zuid-Koreaanse startup AMO ontwikkelt een systeem dat via blockchain data verzamelt voor de automobielindustrie en deze data gemakkelijk ontsluit. Ook in autoverzekeringen of het opslaan van frame- of chassisnummers staan blockchaintoepassingen op stapel. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-17T10:48:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.