Eerste miljarden beschikbaar voor digitransitie EU

Europese Commissie ontsluit bijna 2 miljard euro uit de meerjarenpot van 7,5 miljard

Europa commissaris commissie

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging en digitale samenleving).

De Europese Commissie steekt de komende paar jaar bijna twee miljard euro in de versterking van de digitale infrastructuur in de EU. Het geld gaat naar de inzet van nieuwe technologie, verbetering van digitale vaardigheden en vergroting van de cyberveiligheid. Ook worden centra voor digitale innovatie opgetuigd. De miljardensubsidie is afkomstig van het programma Digitaal Europa, waarvoor de commissie in zeven jaar in totaal 7,5 miljard euro investeert.

De Europese Commissie zet het geld in voor een veilige en duurzame digitale infrastructuur. Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is het de bedoeling dat iedereen in Europa profiteert van technologische oplossingen die klaar zijn voor de markt. Wat ook speelt is dat de EU-lidstaten in technologisch opzicht minder afhankelijk moeten worden van andere landen.

De investeringen lopen via drie werkprogramma's. Bijna 1,4 miljard euro gaat tot eind 2022 naar een aantal concrete technologische investeringen, zoals de ontwikkeling van gemeenschappelijke dataruimten voor grensoverschrijdende gegevensuitwisseling en de ontwikkeling van een 'federatie van cloud-to-edge-infrastructuur'. Uit deze geldpot worden ook faciliteiten gefinancierd om de toepassing van kunstmatige intelligentie (ai) te testen en uit te proberen, alsmede masteropleidingen in cruciale digitale technologieën.

Hubs voor digitale innovatie

Daarbovenop komt tot eind 2023 329 miljoen euro beschikbaar voor de opzet en werking van een netwerk van Europese hubs voor digitale innovatie. Deze centra bieden toegang tot het testen van technologie en ondersteunen de digitale transformatie van bedrijfsleven en overheden. Ook stelt de commissie tot eind 2022 269 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in cyberveiligheid, zowel qua hardware en infrastructuur als qua kennisontwikkeling en -uitwisseling.

Het is de bedoeling dat bedrijven en instellingen inschrijven op de subsidies. De Europese Commissie doet aan het einde van deze maand een eerste oproep. In 2022 volgen er meer.

Digitaal Europa

Programma Digitaal Europa is het eerste financieringsprogramma van de EU met als doel digitale technologie naar bedrijven en burgers te brengen. In totaal is een budget van 7,5 miljard euro beschikbaar. Dat geld wordt uitgesmeerd over zeven jaren. Het programma is aanvullend op andere EU-programma's, zoals Horizon Europa en EU4Health.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-19T09:46:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.