Meeste Belgen niet bang voor robot op de werkvloer

Zes op de tien Belgische werknemers (59 procent) heeft geen angst voor jobverlies als gevolg van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) en robotisering. Dat blijkt uit een onderzoek van de vacaturesite Indeed.

Ondanks de doemberichten over massaal jobverlies als gevolg van automatisering, robotisering en de inzet van ai, zijn de meeste respondenten niet bang om ten gevolge daarvan hun eigen job te verliezen. ‘Mannen blijven toch wat kritischer dan vrouwen en maken zich toch een beetje zorgen’, zegt Sander Poos van Indeed Benelux. ‘Zo vreest 46,6 procent van de ondervraagde mannen zijn baan te verliezen door kunstmatige intelligentie de komende vijftien jaar. Bij de vrouwen is dat slechts 35,7 procent.’

Veel werknemers zien zelfs positieve gevolgen van kunstmatige intelligentie. 57,3 procent denkt dat ai jobs zal creëren waarvan we nog nooit gehoord hebben. De verwachting is ook dat de technologie werkprocessen objectiever en eerlijker maakt. 34 procent is van mening dat ai kan helpen om werk efficiënter uit te voeren. 

Menselijk handelen

Veel respondenten (78,3 procent) denken ook dat menselijk handelen een vereiste zal blijven in veel sectoren, vooral voor functies waarin emotionele vaardigheden, zoals zorgzaamheid en humor, een rol spelen. Volgens 79,1 procent van de respondenten kunnen deze jobs, bijvoorbeeld in personeelszaken, onmogelijk vervangen worden door robots.

Van de ondervraagden denkt 41,5 procent dat in de toekomst vooral productiewerk door robots zal worden gedaan, gevolgd door de logistieke en financiële sectoren. De it-sector volgt, opvallend genoeg, pas op de vierde plaats.

Als de respondenten gelijk krijgen, zullen de functies van magazijnmedewerker (40,6 procent), telemarketeer (29,8 procent) en pakketbezorger (18,5 procent) binnen vijf jaar door robots worden uitgevoerd. ‘Deze cijfers verklaren mogelijk ook de relatief grotere vrees voor jobverlies bij mannen, die vaak oververtegenwoordigd zijn in deze sectoren’, zegt Poos.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-05T11:17:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.