Overnamegeruchten rond TomTom laaien op

De geruchtenmolen over een nakende overname van navigatiespecialist TomTom steekt weer de kop op. Na een bericht op de website TMTFinance, bestempelen analisten van ING een overname door Trimble of Apple als ‘logisch’.

TomTom zette eind september al zijn telematica-afdeling in de etalage, de bedrijfsafdeling die zich met onder meer fleet management bezighoudt. Heel wat geïnteresseerde partijen zouden zich echter opmaken om een bod te doen op het volledige TomTom, zo weet TMTFinance. De site noemt onder meer Here Technologies (eigendom van onder meer VW, Daimler en BMW), Trimble en Apple als potentiële kopers.

Here Technologies is echter een onwaarschijnlijke partij, menen analisten van ING omdat dat een brug te ver zou zijn voor de mededingingsautoriteiten. Met Apple heeft TomTom al een overeenkomst als leverancier van kaartmateriaal. Als TomTom dus in ‘vreemde handen’ terechtkomt, zou dat een bedreiging kunnen zijn voor het Californische bedrijf. Zelf TomTom overnemen, kan dat risico uitschakelen.

Een complete overname van TomTom kan overigens enkel maar als het bedrijf daar zelf mee akkoord gaat, want de oprichters hebben nog altijd 44 procent van het papier in handen. TomTom heeft er de laatste tijd een bewogen rit opzitten en zag Here aan zijn marktpositie knabbelen. Ook Google, dat recent bijvoorbeeld met Renault, Nissan en en Mitsubishi een project rond Android Auto startte, zaagt zo aan de poten van de stoel waar TomTom op zit. TomTom zelf verloor een belangrijk contract met Volvo.

Het TomTom-aandeel, dat een jaar geleden nog bijna tien euro waard was, sloot vrijdag aan 6,42 euro. Na de overnamegeruchten schoot het richting 7,5 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-31T11:55:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.