Thuiswerk wordt de norm bij Fujitsu Japan

Tussen nu en 2022 zal de Japanse it-reus Fujitsu zijn totale kantooroppervlakte halveren en 80.000 werknemers zoveel mogelijk vanuit huis laten werken. Enkel per uitzondering zullen collega's nog naar kantoor komen. Dat meldt de BBC.

Work-Life-Shift. Zo heet het interne programma dat Fujitsu opzet en dat voorziet in een bijzonder grote flexibiliteit voor zijn personeel. Op afstand werken wordt de norm, de traditionele bedrijfsuren gaan op de schop en personeel mag zijn werktijd grotendeels zelf indelen. Waar ze werken (thuis, een satellietkantoor, een bedrijfhub) maakt ook niet meer uit.

Het is een opmerkelijke cultuurverandering die Fujitsu doorvoert, zeker voor een Japans bedrijf. In Japan is de fysieke aanwezigheid op kantoor en het kloppen van zeer lange werkdagen traditioneel altijd de norm geweest. De Covid-pandemie zet die denkwijze echter op z’n kop.

Fujitsu ziet veel voordelen in de aanpak. Werknemers moeten minder lang pendelen, zijn productiever, het plan bespaart geld en zo verder. Er zijn ook nadelen (minder contact met collega’s, dag en nacht beschikbaar zijn), geeft het bedrijf toe, maar die wegen uiteindelijk niet op tegen de voordelen.

Voorlopig worden de plannen enkel in Japan ingevoerd en gelden ze enkel voor Japanse medewerkers van Fujitsu. Na de coronacrisis zijn in Europa sowieso al veel bedrijven meer aandacht gaan besteden aan thuiswerk, maar rigoureuze plannen op lange termijn, zoals Fujitsu die aankondigt, zijn nog uitzonderlijk in onze contreien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-07T09:53:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.