Werknemers kijken positief tegen technologie aan

Werknemers kijken positief aan tegen de implementatie van nieuwe technologieën op de werkvloer. Nieuwe technologie doet het aantal jobs stijgen en geeft hen groeikansen binnen het bedrijf. Een en ander blijkt uit een onderzoek van payroll- en hr-dienstenleverancier SD Worx in samenwerking met de Antwerp Management School.

De mythe dat heel wat werknemers sceptisch tegenover moderniseringen staan, is precies dat: een mythe. Integendeel: wat technologie betreft, is de Belgische werknemer veel eerder pro.

Meer dan een derde van de ondervraagde werknemers (35,6 procent om precies te zijn), ziet extra banen ontstaan bij zijn of haar werkgever na het integreren van nieuwe technologieën. Ze zien door de implementatie van nieuwe technieken ook meer kansen voor zichzelf. Volgens 65,2 procent kunnen ze zo nieuwe dingen leren. Bijna de helft (47 procent) ziet mogelijkheden om door te groeien. Net iets meer dan de helft (52,1 procent) beschouwt het introduceren van nieuwe technologie als extra uitdagend. Slechts een kleine minderheid vindt dit proces nefast voor groeikansen (15,5 procent) en leermogelijkheden (9,5 procent).

‘Deze vaststelling ligt in lijn met de conclusie dat technologie op de werkvloer doorgaans routinetaken vervangt’, zegt professor Ans De Vos van de Antwerp Management School. ‘Daardoor komt er binnen de job in kwestie vaak meer ruimte vrij voor andere, vaak meer uitdagende taken. Volgens ons onderzoek beleven ook heel wat werknemers dat op deze manier. Dit gaat in tegen het doemdenken waarover je vaak leest als het om de invloed van technologie op de werkvloer gaat. Alleen is het wel belangrijk dat werkgevers die groeikansen ook aanstippen bij hun medewerkers.’

Bijna 45 procent van de Belgische werknemers zagen door technologie hun job wel grondig tot volledig veranderen, wat min of meer aansluit bij de 52,1 procent die het als een extra uitdaging zien. Ruim een kwart verwacht nog grote herschuivingen in zijn of haar takenpakket in de toekomst. Slechts 6,8 procent ervaart niet dat er nieuwe taken aan zijn of haar jobinvulling worden toegevoegd.

(Geen) extra stress

Extra stress linkt 42,6 procent niet aan het invoeren van nieuwe technologie. Meer nog: 23,4 procent van de bedienden vindt dat dit een positieve invloed heeft op de dagelijkse werkstress. Toch moeten werkgevers ook attent blijven. Iets meer dan 1 op 3 Belgische bedienden krijgt met extra stress te maken door nieuwe technieken. Het aanleren of gewoon worden zal hier in een eerste fase voor zorgen.

‘Bedrijven zijn genoodzaakt om hun processen te versnellen en te verbeteren met nieuwe technologie’, zegt Jan Laurijssen van SD Worx. De angst dat met nieuwe technologie banen verloren gaan of dat medewerkers moeite zullen ondervinden om er mee aan de slag te gaan, blijkt ongegrond. Dit onderzoek toont dat nieuwe technologie voor veel werknemers niet alleen de stress verlicht, maar ook kansen biedt om door te groeien en zelfs tot extra banen leidt. Daarmee kunnen we een eeuwenoude mythe nu definitief doorprikken.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T15:40:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.