Amerikaanse investeerder neemt Blue Prism over

Partners handen

De Britse rpa-specialist Blue Prism is overgenomen door het Amerikaanse investeringsfonds Vista Equity Partners. De Amerikanen betalen een slordige 1,2 miljard euro voor het bedrijf.

Blue Prism werd opgericht in 2001 en is een van de grote namen in rpa (robotic process automation), een techniek die gebruikt wordt voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, met behulp van software-robots. Het is gericht op het automatiseren via de gebruikersinterface, door het handmatige proces na te bootsen.

Uit de documenten blijkt dat Blue Prism door een moeilijke tijd is gegaan, schrijft TechCrunch. Het bedrijf had al een hele reeks ‘strategische opties’ bekeken en besloot uiteindelijk dat een verkoop de beste keuze was. Blue Prism was niet winstgevend, maar kreeg de rode cijfers wel onder controle. In het eerste halfjaar van zijn boekjaar (dat eindigde op 30 april) werd een omzet van iets meer dan tachtig miljoen pond gedraaid, net geen kwart meer dan het jaar ervoor. De operationele verliezen daalden van 53,8 naar 20,9 miljoen pond. 

Onder de klanten van Blue Prism bevinden zich Daimler, Ebay en de National Health Service. Naast Vista zou ook het fonds TPG Capital geïnteresseerd zijn geweest in een overname. Vista gaat Blue Prism fuseren met Tibco, een softwarebedrijf voor business intelligence, dat het in 2014 kocht voor bijna 4,5 miljard dollar. 

Waard

Blue Prism is een van de drie grootste aanbieders van rpa-tools, volgens Gartner, samen met UIPath en Automation Anywhere. Volgens een ander marktonderzoeksbureau, IDC, zou de markt voor rpa-automatisering dit jaar zo’n twee miljard dollar waard zijn. Tegen 2024 is dat al bijna zes miljard dollar.

De sector heeft al veel consolidatie gezien de laatste tijd, met heel wat kleinere spelers die door grotere concurrenten worden opgeslokt. Begin augustus werd bijvoorbeeld bekend dat Salesforce de Duitse startup Servicetrace had ingelijfd. Ook die onderneming werd samengevoegd met een ander bedrijf uit dezelfde stal: Mulesoft. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-30T10:45:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.