CES: videovergaderen gaat leuk worden

HP, Dell, Lenovo en Acer willen hybride werker betere ervaring bieden

Alle grote pc-fabrikanten haken tijdens de CES in Las Vegas in op het hybride werken. Ze brengen computers en monitoren uit waarmee beter valt te videovergaderen. Niet alleen is gedacht aan beeld en geluid, maar ook de bedienbaarheid neemt in gemak toe.

HP

Veel vernieuwingen bij HP zijn gericht op mensen die vaak thuis werken en via Teams contact houden met hun collega's. Bepaalde typen laptops waaronder veel EliteBooks krijgen nieuwe functies voor beter videovergaderen. Gebruikers kunnen kiezen hoe ze verschijnen in vergaderingen. De myHP-applicatie biedt de mogelijkheid met één klik de video-instellingen in alle conferencing-apps aan te passen. De webcamera’s op deze pc’s krijgen hogere resolutie (5MP) met ‘auto frame’ en op artificial intelligence gebaseerde ruisonderdrukking. Ook spraakniveaus zijn beter te regelen.

HP brengt zelfs een luxe Chromebook die zakelijke gebruikers beter laat videochatten. Deze Chromebook biedt bedrijven de mogelijkheid tot uitgebreide, meerlaagse beveiliging. Verder lanceert HP geavanceerde monitoren speciaal voor videovergaderingen. Die zorgen voor ‘authentieke face-to-face meetings’ in de eigen werkruimte, stelt HP. Ook een kantelbare, privacyvriendelijke webcam van 5MP, microfoons met ruisonderdrukking en verbeterde sensoren voor verlichting zitten aan boord.

Dell

"De XPS 13 Plus is vervaardigd met hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht"

Ook Dell komt met een 4K-monitor die bij videovergaderingen een betere ervaring geeft. Het topmodel is voorzien van een webcam die gezichten scherper in beeld brengt. De microfoons onderdrukken echo-effecten. Geluid en camera zijn eenvoudig in en uit te schakelen. Ook het inloggen bij Microsoft Teams gaat in een handomdraai.

De nieuwe laptop XPS 13 Plus is de eerste Dell uit deze serie die draait op een twaalfde generatie Intel Core. Deze laptop is honderd procent te recyclen. Het apparaat is vervaardigd met hernieuwbare energiebronnen zoals waterkracht.

Lenovo

Lenovo lanceert nieuwe zeer slanke ThinkPads. Opvallend is dat ‘s werelds grootste pc-fabrikant voor deze ultraportables alleen nog maar AMD-chips gebruikt. De Z13 en grotere Z16 bieden een extra lange batterijduur. Ook als een Teams-vergadering uitloopt, hoef je je geen zorgen te maken over de accu. Net als HP en Dell heeft Lenovo zich beijverd het videovergaderen eenvoudig en comfortabel te maken. Ook de audio en video zijn naar een hoger niveau getild.

Acer

Acer kondigt nieuwe laptops in de Swift X-serie. De ultraportables draaien op Intels nieuwe twaalfde generatie processors. Het 16-inch-model bevat de Intel Arc-gpu voor betere graphics.

Dimenco

Technisch gezien de opvallendste hardware komt van Dimenco. Dit Nederlandse bedrijf, voortkomend uit de monitor-poot van Philips, toont in Las Vegas zijn SR Pro Display. Naar eigen zeggen gaat het om 's werelds geavanceerdste display waarmee virtuele 3d-objecten op een scherm zijn te bekijken. De gebruiker is bovendien in staat deel uit te maken van een volledig virtuele omgeving zonder dat een speciale bril of een andere wearable nodig is.

Terwijl zo’n beetje elke monitorfabrikant 3d tien jaar geleden afzwoer, gingen de Eindhovenaren stug door. In 2018 introduceerde Dimenco de Simulated Reality-techniek. Het nieuwe SR Pro Display is daarop gebaseerd. Het resultaat is een geavanceerde ruimtelijke 3d-weergave. De monitor is momenteel nog erg prijzig: bijna tienduizend euro.

Dimenco CEO, Maarten Tobias, beschouwt de metaverse als het volgende grote technologieplatform. Het gaat hierbij om virtuele 3d-werelden die sociaal, gedeeld en persistent zijn. Hij ziet een ‘seismische verschuiving’ naar het gebruik van meerdere elementen van technologie, waaronder virtual reality en augmented reality. Daarbij gaan gebruikers 'leven' in een digitaal universum. Volgens Tobias geeft het nieuwe display een meeslepende en actuele ervaring aan 3d-inhoud. Alles voelt daardoor natuurlijker aan, zegt hij. De toepassingen zijn legio. Tobias noemt onder meer 3d-ontwerp in Autodesk, gaming in Unreal 5 en conferenties in de toekomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-06T11:04:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.