Gekelderde pc-verkopen vertragen groei bij Microsoft

Maar hybride werken houdt vraag naar cloud hoog

Microsoft zag de groei van zijn resultaten over het afgelopen kwartaal vertragen, met name door de gekelderde pc-verkopen. De omzet nam met 11 procent toe tot 50,1 miljard dollar, de laagste groei in meer dan vijf jaar. Maar analisten hadden daar al op gerekend. Het operationeel inkomen steeg met 6 procent. De nettowinst daalde 14 procent tot 17,6 miljard dollar.

De enorme daling van de verkoop van desktop computers en notebooks (minus 18 procent in het derde kwartaal) ging gepaard met minder vraag naar Windows-software. Verder is bij de Azure-cloud de hausse geluwd. Tijdens de pandemie werden kwartaal na kwartaal nog stijgingen bereikt van 50 procent. In het afgelopen kwartaal groeide Azure met 35 procent.

Als het effect van veranderingen in de wisselkoers buiten beschouwing blijft, was de toename 42 procent. De kracht van de dollar heeft zijn sporen achtergelaten op de groei van Microsoft. Bijna de helft van de inkomsten komt namelijk van buiten de VS. Een hoge dollar betekent dat de inkomsten in buitenlandse valuta zich in minder dollars vertalen. Alle Amerikaanse techbedrijven hebben daar last van. Overigens doet Microsoft het momenteel beter dan de Big Tech-bedrijven die meer afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten.

Microsoft overtrof met zijn totale omzetcijfers wel de verwachtingen van de meeste analisten. De verschuiving naar hybride werk legt het bedrijf bepaald geen windeieren. Flexibel werken wakkert de vraag naar cloud-diensten aan. Producten als Teams helpen bedrijven die overgaan op de nieuwe manier van werken. Dynamics 365 zag een plus van 24 procent. De inkomsten van Intelligent Cloud stegen 20 procent. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-26T16:15:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.