Microsoft trekt Teams uit Office uit angst EU-boete

Microsoft stopt met het bundelen van videovergader-app Teams aan kantoorsoftwarepakket Office 365 en cloudsoftwareaanbod Microsoft 365. Het bedrijf hoopt zo een mogelijke EU-boete voor oneerlijke concurrentie te ontlopen.

Dat meldt het bedrijf in een nieuwsblog.

De Europese Commissie startte eind juli van dit jaar een onderzoek na klachten van berichten-app Slack (inmiddels onderdeel van Salesforce) over marktmanipulatie. Volgens dat bedrijf is daar sprake van doordat Microsoft de vergadersoftware standaard koppelt aan het aanbod voor kantoorsoftware. De vraag nu is of Microsoft met het aanbod van Teams in zijn zakelijke softwarepakket die software voortrekt ten opzichte van de videovergadersoftware van concurrenten.

Microsoft stelt ‘proactief’ deze stap te zetten nadat het onderzoek is gestart en zegt ook mee te werken aan de informatieverzoeken. Microsoft zou eerder oplossingen voorgesteld hebben om aan de concurrentieregels te voldoen, maar die werden niet gehonoreerd.

Bij dat voorstel struikelde Europa erover dat Microsoft geen prijsverschil inbouwt tussen het Office-pakket met Teams en een versie zonder Teams. Dat komt er nu wel. Teams wordt tegen een lagere prijs aangeboden aan belangrijke klanten van Microsoft. Die krijgen een gereduceerd tarief van 24 euro per jaar. Nieuwe zakelijke klanten kunnen Teams afzonderlijk gebruiken voor vijf euro per maand of zestig euro per jaar.

Vanaf 1 oktober wordt Teams in heel Europa losgekoppeld van Microsoft 365 en het zakelijke aanbod van Office 365.

Teams

Teams, in 2017 gratis toegevoegd aan Office 365, verving destijds Skype for Business. Het won in de verplichte thuiswerkperiode tijdens de coronapandemie enorm aan populariteit.

Het is opvallend dat die communicatiemiddelen als onderdeel van het volledige aanbod nu pas onderwerp van discussie zijn. Microsoft heeft al meer dan tien jaar dergelijke toepassingen opgenomen in zijn zakelijke suites, zoals Office Communicator in 2007 dat later via Lync en Skype for Business evalueerde tot Microsoft Teams. 

Microsoft is overigens vertrouwd met de mededingingsregels van Europa. Het moest vorig decennium 2,2 miljard euro aan boetes neertellen wegens inbreuken op de Europese mededingingsregels. Al was de context anders. Toen ging de Europese Commissie de strijd aan tegen het bundelen van de browser Internet Explorer met het besturingssysteem Windows.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-31T11:25:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.