Marbles-werknemers mogen zoveel vakantie als gewenst

zon strand vrouw ligstoel tropen tropisch vakantie reizen

Het Antwerpse digitale communicatieagentschap Marbles geeft zijn werknemers zoveel vakantie als ze zelf willen. Het bedrijf haalde zijn inspiratie bij onder meer Netflix.

De ultieme droom voor veel werknemers: zoveel vakantie mogen nemen als ze zelf willen. Bij het Antwerpse communicatiebureau Marbles, waar een tiental mensen werken, is deze maatregel een half jaar geleden ingevoerd en de eerste resultaten lijken positief.

‘Het hoofddoel was een betere balans tussen werk en privé te creëren’, zegt ceo Tom Herrijgers aan Het Laatste Nieuws. ‘En mensen meer verantwoordelijkheid te geven om hun werk zelf te regelen, want daardoor voelen ze zich beter in hun vel én presteren ze beter.’ En dat lijkt te lukken: hoewel de mensen vaker thuis blijven, raakt het werk toch op tijd af, aldus Herrijgers.

Het personeel van Marbles blijkt gemiddeld zo’n vijf à tien dagen per jaar extra vakantie te nemen, onder meer rond de eindejaarsperiode. Het aantal ziektedagen nam wel af. Vroeger gingen de werknemers naar de dokter en kregen ze een briefje voor twee of drie dagen, nu blijven ze gewoon thuis. De volgende dag zijn ze meestal al weer beter om te werken. 

Verdoken loonkost

Marbles wil het systeem nog verder uitbreiden, maar de Belgische wet blijkt niet erg flexibel te zijn. Zo wordt er overwogen om niet alleen onbeperkte vakantiedagen te geven, maar die ook nog te betalen. Alleen kan dat nog niet, omdat dat aanzien wordt als een verdoken loonkost en niet als werkingskost.

In de V.S. en Silicon Valley is het systeem van de onbeperkte vakantie al langer ingevoerd. Bij filmverhuurdienst Netflix wordt bijvoorbeeld helemaal niet bijgehouden hoeveel vakantie de werknemers opnemen. De filmdienst houdt ook niet bij hoeveel er gewerkt wordt, dus die policy wordt ook op de vakantiedagen toegepast. Zo lang het werk maar op tijd af is, is er geen probleem. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-29T13:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.