SAP domineert Belgische erp-markt

Dit artikel delen:
SAP

Op de vaderlandse erp-markt heeft het Duitse SAP een marktaandeel van iets meer dan 48 procent. Dat blijkt uit een enquête van marketingbureau Computer Profile bij 3.774 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers.

Het aantal organisaties dat erp-oplossingen inzet, neemt ook hand over hand toe. Had in 2010 nog maar 26 procent van de bedrijven een erp-systeem geïnstalleerd, dan is dat in 2018 gestegen tot 47 procent.

De onderwijssector kent een sterkste stijging. Met haar 47 procent neemt zij de derde laatste plaats in van alle sectoren. Enkel de overheid- en gezondheidssector scoren lager, met respectievelijk 25 en 32 procent. De beste leerlingen van de klas zijn de manufacturing-sector (92 procent), de wholesale- en retail-sector (86 procent) en de ICT & utilities-sector (81 procent).

SAP voert al sinds 2010 de Belgische ranglijst aan. In 2018 neemt het 48,4 procent van de markt in. De tweede in de ranglijst is Microsoft met 19,7 procent. De derde plaats wordt ingenomen door de op maat gerealiseerde erp-oplossingen (13,0 procent). Ook in de verschillende marktsegmenten domineert SAP. Vooral bij de multinationals (75 procent) en de nationale bedrijven (49 procent) is SAP met voorsprong de grootste speler. Enkel de KMO’s geven de voorkeur aan Microsoft (31 procent).

Lokaal of remote

Hoewel de meeste bedrijven de erp-software nog altijd lokaal houden (46 procent), is dit een vermindering van 14 procentpunt ten opzichte van 2012. Het aantal bedrijven dat de erp-software remote draait, bij een zuster-of moederlocatie in België of het buitenland, is sinds 2012 ongeveer stabiel met een percentage rond 40 procent. In Nederland is dan weer een dalende trend zichtbaar. Had in 2012 42 procent van de bedrijven hun oplossing remote, in 2018 is dit nog slechts 27 procent.

Onze Noorderburen tonen ook een groter vertrouwen in externe partijen voor het onderbrengen van hun erp-systeem. Zo’n 29 procent van de Nederlandse bedrijven, ten opzichte van 16 procent van de Belgische bedrijven, werken samen met een hostingpartner. Slechts 4 procent van de Belgische bedrijven, tegenover 9 procent van de Nederlandse bedrijven, draait de erp-oplossing in de cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-27T11:36:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.