'SAP-ceo stoot Qualtrics af voor schone lei'

Verbaasde analisten zoeken reden voor afstoting miljarden-dochter van SAP

Dit artikel delen:

Christian Klein is sinds oktober 2019 ceo bij SAP

Met verbazing is gereageerd op het plan van SAP om dochterbedrijf Qualtrics grotendeels af te stoten via een beursgang. De Duitse softwarereus betaalde er amper twee jaar geleden nog ruim acht miljard dollar voor. Analisten vermoeden dat de nieuwe SAP-topman Christian Klein weinig heil ziet in de acquisitie die zijn voorganger Bill McDermott beklonk.

Qualtrics ontwikkelde een cloudgebaseerd crm-platform voor de registratie en opvolging van contacten met klanten en personeel. Oud-SAP-baas McDermott zag in Qualtrics een uitgelezen kans om zijn cloudpropositie een boost te geven en gelijktijdig toegang te krijgen tot de datasets waarover het Amerikaanse bedrijf beschikt. Hij beschouwde het zo’n belangrijke toevoeging, dat SAP er zijn grootste overnamebedrag voor neertelde: acht miljard dollar. Twee jaar daarvoor werd Qualtrics nog gewaardeerd op 2,5 miljard dollar.

Kritisch

McDermott nam afgelopen oktober plots afscheid. Zijn contract werd niet verlengd, zonder nadere toelichting. De activistische aandeelhouder Elliott Management was enkele maanden daarvoor bij SAP ingestapt voor 1,2 miljard euro en het vermoeden is dat deze partij onder meer kritisch was over de miljardenaankoop van Qualtrics.

De kans is groot dat ook de huidige topman Christian Klein kritisch is over de Qualtrics-acquisitie. Hij wil liever met schone lei beginnen door het dochterbedrijf gedeeltelijk af te stoten, vertellen analisten aan de site Techcrunch. Volgens hen is de synergie tussen de twee ondernemingen beperkt en is afstoting voor SAP een manier om wat van de investering terug te krijgen.

Het is de bedoeling dat het dochterbedrijf binnenkort in de VS een beursnotering krijgt, waarbij SAP meerderheidsaandeelhouder blijft.

Winnaar

Grote winnaar van de nieuwe situatie is waarschijnlijk Qualtrics zelf. Als onafhankelijke leverancier kan de onderneming zijn eigen koers varen, focussen op de core business en producten slijten aan meer klanten. Zelfs aan andere spelers in SAP’s traditionele markt van enterprise resource planning (erp). 

Maar ook SAP zal in de nieuwe situatie kunnen profiteren. Het Duitse techbedrijf behoudt immers een meerderheidsaandeel in Qualtrics, zoals Dell de meerderheid in VMware heeft. Een van de analisten die op Techcrunch aan het woord komen, vermoedt dat SAP toegang houdt tot de data en ervaringen van Qualtrics. 

Ryan Smith

Het is de bedoeling dat Ryan Smith Qualtrics na beursgang gaat leiden. Hij richtte de onderneming samen met wat compagnons op in 2002 en leidt deze sindsdien. Momenteel staat hij nog steeds aan het hoofd van SAP's dochterbedrijf. Smith wil na beursgang de grootste particuliere aandeelhouder van Qualtrics worden. 

Oud-SAP-topman Bill McDermott is sinds eind 2019 ceo van Servicenow.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-30T16:32:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.