SAP zwijgt over aangekondigd vertrek uit Rusland

Dit artikel delen:

Erp-reus SAP kondigde eind april aan de activiteiten in Rusland te staken, maar het is onduidelijk hoe dat plan er nu voorstaat en of er al clouddiensten van Russische bedrijven zijn stopgezet. Tijdens het SAP-evenement Sapphire wilde het bedrijf er niets over kwijt.

Tijdens die bijeenkomst in het World Forum-congrescentrum in Den Haag wilde SAP-bestuurder Scott Russell niet inhoudelijk ingaan op de vraag of SAP nog steeds Russische klanten bedient. Hij verwees naar een statement dat het bedrijf eind april deelde en later uitbreidde. Daarin kondigt SAP de plannen aan voor een vertrek uit Rusland. Het Duitse concern zegt de activiteiten af te bouwen en probeert daarbij de gevolgen voor werknemers te beperken.

SAP wijst er in de verklaring op dat de data van zijn clouddiensten eigendom zijn van de klant en niet van de leverancier. Russische klanten die niet onder sancties vallen, krijgen de keuze hun gegevens te laten verwijderen, naar hen toe te sturen of te migreren naar een datacenter buiten Rusland. Voor Russische bedrijven die in een migratie zitten, verlengt SAP na het verstrijken van de huidige abonnementsperiode het contract niet.

On-premise

SAP kondigt ook aan dat het de ondersteuning en het onderhoud van zijn on-premise producten in Rusland wil beëindigen. ‘We evalueren meerdere opties om deze beslissing uit te voeren, die er elk voor zullen zorgen dat we onze verplichtingen jegens niet-gesanctioneerde klanten blijven nakomen.’

SAP gaf eerder al aan dat het driehonderd miljoen euro verlies noteert doordat de verkoop in Rusland en Belarus en cloud-activiteiten in Rusland worden stilgelegd.

Het bedrijf meldde eerder ook dat het Oekraïners gaat helpen. Het steunt hulporganisaties met diensten en producten. Zo is onlangs SAP-software voor inkoop en contractbeheer (Ariba) gedoneerd aan een ngo die samenwerkt met het Oekraïense staatsbedrijf dat medicijnen en zorgmiddelen inkoopt. Dat moet de zorgverlening verbeteren. Ook hebben 2.500 partners uit de klantenkring van SAP hun hulp toegezegd. SAP levert een financiële bijdrage die al tot ruim vier miljoen euro is opgelopen.

Oracle, Siemens

Concurrent Oracle meldt dat het alle activiteiten in de Russische Federatie en Belarus heeft gestaakt. Siemens maakte vijf dagen geleden bekend te stoppen met zijn activiteiten in Rusland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-18T09:24:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.