X-Fab plant beursintroductie in Parijs

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

De Belgisch-Duitse chipfabrikant X-Fab, een zusterbedrijf van Melexis, wil op de beurs van Parijs circa 250 miljoen euro ophalen. Dat geld moet het bedrijf fondsen geven voor een wereldwijde expansie.

X-Fab ontwikkelt chiptechnologie voor derde partijen en is gespecialiseerd in analog/mixed signal- chips, vooral voor de auto-industrie, maar ook industriële en medische toepassingen. Het bedrijf kan die chips in hoge mate personaliseren naargelang de wensen van de klanten. De productie gebeurt in zes fabrieken in Duitsland, Frankrijk, Maleisië en de V.S. In een gemiddelde auto zitten tien chips die bij X-Fab gemaakt zijn, zo zegt ceo Rudi De Winter in De Tijd.

Geruchten

Dat het bedrijf een beursintroductie in Parijs aan het overwegen was, lekte begin dit jaar uit, maar medeoprichter Roland Duchâtelet, vooral bekend van Melexis en als voorzitter van voetbalclub STVV Sint-Truiden, deed dit af als geruchten. Duchâtelet blijft trouwens in het kapitaal van het bedrijf, net als ceo Rudi De Winter en Melexis-ceo Françoise Chombar (de vrouw van De Winter). Een Maleisisch overheidsfonds en het Japanse TDK stappen wel uit X-Fab.

‘We plannen de komende drie jaren 350 tot 370 miljoen euro investeringen’, aldus De Winter in een interview met Bloomberg. ‘Dat kunnen we financieren met cash flow en bankleningen. Als we meer cash en armslag hebben, kunnen we al toekomstige deals opzetten. We willen daarvoor klaar zijn.’

X-Fab draaide vorig jaar 513 miljoen dollar omzet, de EBITDA tikte af op 100 miljoen dollar. De chipmaker nam eind vorig jaar nog zijn Franse branchegenoot Altis Semiconductor over.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-07T09:23:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.