Brexit heeft weinig impact op fintech-investeringen

Dit artikel delen:

De onzekerheid over Brexit lijkt weinig gevolgen te hebben voor de investeringen van durfkapitalisten in Britse en Europese fintechbedrijven. Het Verenigd Koninkrijk was in de afgelopen drie maanden namelijk goed voor de helft van de tien grootste fintech-investeringen door durfkapitalisten. Ook Britse fintechbedrijven blijven buitenlandse durfinvesteerders aantrekken.

Dat concludeert KPMG. Het analistenbureau onderzoekt elk kwartaal de investeringen in de fintechsector. De onderzoekers: 'Het Verenigd Koninkrijk wist in het eerste kwartaal van 2017 aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken. De Britse fintech-startups Atom Bank en Funding Circles ontvingen investeringen van respectievelijk 103,6 miljoen en 101,1 miljoen dollar. Het in Londen gevestigde CurrencyCloud wist 25 miljoen dollar aan te trekken van Google Ventures.'

Volgens KPMG is die investering de eerste stap van Google Ventures op de Europese markt. Ook Duitsland doet goed mee in de lijst van grootste investeringen in Europa. De Berlijnse startups BillPay, Raisin en SolarisBank konden flinke kapitaalinjecties tegemoet zien. Ook een investering in het Zweedse iZettle (175,2 miljoen dollar) laat volgens de analisten zien dat het fintech-ecosysteem in Scandinavië volwassen wordt.

Volgens KPMG zijn de durfinvesteringen in Europese fintech-bedrijven in de eerste drie maanden van 2017 aanzienlijk gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van 2016. 'In de eerste drie maanden van 2017 investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van 610 miljoen dollar in fintech, twee keer zoveel als in het laatste kwartaal van vorig jaar. De forse toename in Europa was met name een gevolg van een drietal investeringen van meer dan honderd miljoen dollar', aldus de analisten.

2,3 miljard dollar

In Europa toonden vooral ondernemingen met hun investeringsfondsen belangstelling voor fintech-startups. Hun aandeel in het aantal transacties steeg van ruim vijf procent in het laatste kwartaal van vorig jaar tot iets meer dan twintig procent in de eerste drie maanden van 2017.

Wereldwijd werd in de eerste drie maanden van 2017 voor een bedrag van 2,3 miljard dollar aan durfkapitaal in fintech geïnvesteerd. Iets meer dan de helft van dit bedrag kwam terecht in de Verenigde Staten: 1,2 miljard dollar.

De investeringen in Azië daalden tot een bedrag van 406 miljoen dollar.

'In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China kijken investeerders in toenemende mate naar de prestatie en het rendement van de bedrijven waarin zij investeren', zegt Ank van Wylick, fintech-partner bij KPMG. 'Dat betekent dat fintech-bedrijven gedwongen worden hun schaalbaarheid aan te tonen en duidelijker moeten laten zien hoe ze winstgevend willen worden. Overigens zien we nieuwe fintech-bedrijven opstaan in gebieden waar je dat in eerste instantie niet zou verwachten, zoals Polen en Slowakije. Een bewijs dat fintech wereldwijd diverser wordt.'

PSD stimuleert investeringen

Van Wylick verwacht dat de aanstaande invoering van de Payment Service Directive 2 (EU-richtlijn voor betalingsdiensten) de fintech-investeringen in Europa de komende maanden aanzienlijk zal stimuleren. Van Wylick: 'De belangstelling voor open banking- en api-latformen zal hierdoor aanzienlijk toenemen en investeerders zullen geld willen steken in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics. Voor ondernemingen zal kunstmatige intelligentie een belangrijk aandachtsgebied blijven als het gaat om investeringen. Banken bijvoorbeeld zoeken nog steeds naar manieren om kosten te reduceren en zien het gebruik van kunstmatige intelligentie als een belangrijk mechanisme om dit te realiseren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-28T10:10:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.