Ageas helpt blockchain-prototype te testen

Dit artikel delen:
Financiering finance geld

Het B3i, de Blockchain Insurance Industry Initiative, waarvan het Belgische Ageas lid is, is klaar voor het testen van een bèta-versie van zijn blockchain-prototype. Dat zal ingezet worden voor het herverzekeren van contracten tussen verzekeraars onderling.

De groep van vijftien verzekeringsbedrijven stelde het geïntegreerd blockchain-prototype voor op de 61ste Monte Carlo RVS-conferentie. ‘De laatste maanden heeft een team van verschillende B3i-leden een werkend prototype gemaakt waarin alle core-functionaliteiten zitten om een distributed smart contract management-systeem op te zetten’, zegt Paul Meeusen van B3i. ‘De uitgerolde architectuur staat al dicht bij een productiesysteem en het team maakt zich op om bijkomende verfijningen aan het prototype aan te brengen en de eerste uitrol naar productie te doen in 2018.’

Het prototype zal vanaf volgende maand in bèta-test gaan en opengesteld worden voor andere (her)-verzekeraars. De tests gaan door in een ‘sandbox’-omgeving waar de creatie en afhandeling van contracten gesimuleerd kan worden.

Het B3i werd vorig jaar opgezet om een wereldwijd industrieplatform te bouwen om risico’s te beperken, te behandelen en te verhandelen. Het platform gebruikt de nieuwste distributed ledger-technologie om een veilige, vertrouwelijke en efficiënte transacties te doen in een blockchain-netwerk. Op korte termijn zal dat vooral ingezet worden om herverzekeringscontracten af te handelen, contracten waarbij verzekeraars hun risico’s opnieuw verzekeren bij andere verzekeraars.

Volgens het consortium zou het platform een productiviteitswinst van 30 procent kunnen meebrengen. Alle betrokken partijen (makelaars, verzekeraars, herverzekeraars,…) zouden daarvan kunnen profiteren door lagere administratieve kosten en betere prijzen en fees.

Naast Ageas maken ook Achmea, Aegon, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual, Munich Re, RGA, SCOR, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin en Zurich Insurance Group deel uit van de B3i.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-12T10:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.