Dino van Davy Kestens heet vanaf nu Spencer

Dit artikel delen:
Bank

Davy Kestens (oprichter van Sparkcentral) heeft de sluier gelicht van zijn nieuwe startup die hij vanuit België in de markt wil zetten. Dino, zoals het project in zijn opstartfase heette, wordt herdoopt naar Spencer en is een soort online-assistent om klanten te adviseren bij bankzaken.

Kestens onthulde een en ander tijdens een interview op de zakenzender Kanaal Z. Spencer is een smartphone-applicatie die bestaande bank-apps moet vervangen. Vanuit een programma kan de gebruiker dus zijn bankzaken regelen, ook al is hij klant bij verschillende banken. De app zal zich daarbij proactief gedragen, belooft Kestens, en wordt een soort digitale private bankier die advies geeft en voorstellen doet.

De app zal ook, op anonieme wijze, data vergelijken van klanten en hen waarschuwen als ze, statistisch gezien, bijvoorbeeld te veel geld uitgeven aan schoenen. Of als ze minder sparen dan gemiddeld. Of als ze er uitgaven geboekt worden die ongebruikelijk zijn. Spencer wil daarbij verdergaan dan de gewone uitgavegrafieken die de banken in hun apps tonen. Ook het automatiseren van terugkomende transacties wordt een belangrijke poot in Spencer, als er bijvoorbeeld op het einde van de maand geld overblijft op de zichtrekening kan de app die automatisch naar een spaarrekening overschrijven.

Geen fees

Kestens zegt geen fees aan zijn gebruikers te gaan vragen. Het bedrijf wil geld verdienen door anonieme data-analyses te gaan aanbieden aan ondernemingen, bijvoorbeeld door over een grote groep gebruikers te onthullen wat het gemiddelde uitgavebedrag is in een bepaalde winkel in een bepaalde regio, vergeleken met de concurrentie.

‘Bedrijven als GfK verdienen nu al miljarden door mensen thuis op te bellen, maar je kan dat beter rechtstreeks analyseren over een gebruikersgroep in plaats van met kwantitatieve en subjectieve data te werken’, aldus Kestens.

Momenteel programmeren een twintigtal mensen aan Spencer. Een van de investeerders in het nieuwe bedrijf is Dries Buytaert, bekend van Drupal.

Er is overigens al een vrij bekende Belgische startup die Spencer heet. Ook die ontwikkelt een soort digitale assistent, maar is bedoeld om medewerkers in een bedrijf te helpen bij hun dagelijkse taken. Maarten Raemdonck, de ceo van dat bedrijf, laat in een reactie aan Computable weten dat hij met Kestens 'in gesprek is om tot een oplossing te komen voor de dubbele merknaam en de potentiële verwarring die daardoor ontstaat'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-25T10:56:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.