Finch Capital lanceert nieuw Europees fintech-fonds

Dit artikel delen:

Finch Capital heeft fors kapitaal bijeengeharkt om de komende jaren nieuwe belangen te nemen om Europese fintech-startups en bestaande investeringen uit te breiden. Met name wordt gekeken naar starters die technologie zoals kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) toepassen.

Het Nederlandse venturecapital-bedrijf dat onder leiding staat van Hans de Back en Radboud Vlaar, heeft daartoe een nieuw fonds, Europe III, uit de grond gestampt. In dit fonds komt 150 miljoen euro te zitten. In de eerste closing werd al 85 miljoen euro binnengehaald. Institutionele beleggers en vermogende families hebben geld toegezegd.  

Sinds de oprichting van Finch Capital in 2013 heeft het bedrijf veertig investeringen gedaan in Europa en Azië. In totaal zijn zijn bezittingen zo'n vierhonderd miljoen dollar waard. Vorig jaar trad Steve Crossan die zijn sporen bij Google en DeepMind heeft verdiend, toe als partner. Hij gaat de ai-expertise van Finch verder uitbouwen.

Het nieuwe fonds richt zich op fintech-bedrijven die kans maken een leidende positie in hun niche te veroveren. Ze moeten twee tot vijf miljoen euro omzet draaien. Volgens Finch wordt dit segment momenteel onvoldoende bediend door andere venturecapital-bedrijven.

Gefragmenteerd

Finch verwacht een consolidatie in het huidige gefragmenteerde fintech-landschap. De beste kansen zijn voor starters die ai toepassen. Met de honderdvijftig miljoen euro die in Europe III komt te zitten, denkt Finch vijftien tot twintig Europese startups te kunnen ondersteunen. Het gaat om Series A en B investeringen.

Radboud Vlaar, managing director, ziet de ontwikkeling van financiële software snel volwassen worden. Dit geldt met name voor bedrijven die ai inzetten. Met de juiste financiële ondersteuning en management kan de categorie van starters met een omzet van twee à vijf miljoen euro nu snel uitgroeien tot iets moois. Finch stelt zich daarbij op als een actieve investeerder. Doorgaans worden belangen van 20 tot 49 procent genomen. Steve Crossan denkt dat Europa klaar is om concurrerend te worden op gebied van zakelijke tech. Er vloeit nu meer kapitaal naar ai en deeptech dan welke andere industrie dan ook. Vorig jaar was dit al 20 miljard dollar.  

Finchtech-investeerder eerder in onder meer Aylien, BUX, Brickblock, Brytlyt, Fixico, Fouthline, Goodlord, Grab, Hiber, Twisto and Trussle. De sectoren omvatten InsurTech, PropTech en Banking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-09T16:10:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.