Ai helpt banken bij opsporing witwaspraktijken

Dit artikel delen:

Kunstmatige intelligentie (ai) is een belangrijk wapen in de strijd tegen witwassen. Meer dan de helft van de financiële instellingen zet ai in of wil dit binnenkort gaan doen.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek naar anti-witwastechnologie. SAS (analytics), KPMG en de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (Acams) tekenden hiervoor.

Een derde van de financiële instellingen zet in reactie op Covid-19 versneld in op ai en machine learning (ml). Ondertussen zegt bijna veertig procent van de compliance-specialisten dat hun ai/ml-adoptieplannen onverminderd doorgaan, ondanks de verstoring door de pandemie. 

Volgens Eugene van Kampen, fraudeadviseur bij SAS, stellen toezichthouders hoge eisen aan de bestrijding van witwassen en terrorismebestrijding. Ook de kwaliteit van de rapportages moet omhoog. Het is echter lastig voor financiële instellingen om criminele activiteiten op te sporen. Criminelen hebben geavanceerdere technieken en methoden tot hun beschikking om geldstromen te verhullen. Van Kampen: 'Het gebruik van alleen op regels gebaseerde detectie is niet meer voldoende. Dit moet gecombineerd worden met meer geavanceerde technologieën, zoals ai en ml, waarbij een detectiesysteem een zelflerend vermogen heeft.’

Niet alleen de allergrootste financiële instellingen maar ook kleinere organisaties zeggen ai en ml succesvol toe te passen.

Verbetering van de kwaliteit van onderzoeken naar financiële criminaliteit en van rapportages is volgens de respondenten de belangrijkste drijfveer voor de toepassing van ai en ml. Daarna komt het verminderen van false positives en de daaruit voortvloeiende operationele kosten.

Het rapport bevat de resultaten van een onderzoek onder meer dan 850 Acams-leden wereldwijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-03T10:12:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.