Europa wil cryptotransacties monitoren

Dit artikel delen:

De EU beraadt zich over een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken transacties van cryptomunten te traceren. Anonieme transacties zijn dan te voorkomen. In twee commissies is het voorstel al goedgekeurd, later deze maand buigt het Europese Parlement zich er over. Dat meldt Reuters.

Volgens het wetsvoorstel, dat eind vorig jaar werd opgesteld door de Europese Commissie, zouden cryptobedrijven en -exchanges informatie moeten verzamelen en opslaan van alle personen die transacties uitvoeren met cryptomunten. ‘Op die manier moet het gemakkelijker worden om dubieuze transacties op te sporen, verdachte portefeuilles te ‘bevriezen’ en transacties met een hoog risico te ontmoedigen’, zegt Ernest Urtasun van de Spaanse Groenen. 

Aanvankelijk had de Commissie de maatregelen beperkt tot transacties van meer dan duizend euro, maar die minimumgrens is geschrapt. Als het ontwerp wordt goedgekeurd, zal dit betrekking hebben op alle transacties. Ook crytoportefeuilles die door de eigenaren zelf beheerd worden (en die dus niet bij een exchange zitten) moeten onder de regels vallen. Momenteel is er in Europa geen wettelijke manier cryptotransacties te monitoren. De EU bekijkt ook of de European Banking Authority een lijst moet opstellen van cryptobedrijven die ‘een hoog risico’ lopen op zich niet aan de regels houden. 

Paul Grewal, chief legal officer van Coinbase, een van de grootste exchanges die actief is, meent dat de nieuwe regels de innovatie in de sector bemoeilijken. Hij wijst erop dat traditionele cash nog altijd de meest gebruikte manier is om opbrengsten van financiële misdaden te verbergen, veel meer dan cryptogeld.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-01T10:52:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.