Intel-grondlegger Andy Grove overleden

De IT-wereld is één van zijn grondleggers kwijtgeraakt. Intel-topman Andy Grove is op 79-jarige leeftijd heengegaan. De Hongaarse immigrant heeft vergaande invloed gehad op technologie en business.

'We zijn diep bedroefd over het heengaan van voormalig Intel-bestuursvoorzitter en -ceo Andy Grove', verklaart huidig ceo Brian Krzanich. 'Andy maakte het onmogelijke mogelijk, telkens weer, en hij heeft hele generaties van techneuten, ondernemers en business leaders geïnspireerd.' Grove staat te boek als één van de oprichters van Intel, hoewel hij eigenlijk net na de oprichting in 1968 aan boord kwam.

Invloedrijke topman

Robert Noyce en Gordon Moore (bekend van de Wet van Moore) zijn de eigenlijke oprichters, maar Grove voegde zich zeer kort na de formele oprichting bij hun. Vervolgens heeft Grove sterk zijn stempel gedrukt op het jonge chipbedrijfje. Zo heeft hij een sleutelrol gespeeld in Intels transformatie van geheugenchipproducent naar het toen nieuwe terrein van processors. De Amerikaanse chipmaker zag zich namelijk plots geconfronteerd met prijsconcurrentie van Japanse geheugenfabrikanten.

Intels x86-processors zijn ooit door IBM gekozen als basis voor zijn ‘personal computer’, die in 1981 zijn debuut maakt als IBM’s antwoord op de populariteit van microcomputers als de Apple ][ en Commodore 64. De opkomst van de pc-kloonindustrie heeft Intel vervolgens geen windeieren gelegd. Grove trad in 1979 aan als president van Intel en werd in 1987 ceo. Ook na zijn terugtreden als hoogste baas heeft hij nog leiding en sturing gegeven aan Intel. Zo was hij van 1997 tot 2005 voorzitter van de bestuursraad.

Gegronde paranoia

Intel herdenkt Grove als één van de meest invloedrijke figuren in de technologie- en zakenwereld. Deze eer dankt hij niet alleen aan zijn rol bij Intel en Intels rol in de it-industrie, maar ook aan zijn bredere zakeninzichten. Daarbij heeft zijn overleving van nazi-Duitsland en zijn vlucht voor de Sovjet-bezetting hem gegronde en gezonde paranoia meegegeven. Grove heeft zijn managementwijsheden ook gedeeld met de wereld door diverse, goed verkochte managementboeken en inzichtvolle artikelen te schrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-22T10:35:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.