Gartner ziet IT-uitgaven met 0,5 procent dalen

Daling

Volgens adviesbureau Gartner dalen de wereldwijde it-uitgaven in 2016 met 0,5 procent ten opzichte van 2015. Er wordt een uitgave van 3,49 triljoen dollar voorspeld, een halve procent minder dan in 2015 werd uitgeven. Eerder werd er nog een halve procent groei vooropgesteld. Schommelingen in wisselkoersen worden als de voornaamste oorzaak aangehaald. Maar ook diepgaandere redenen liggen aan de basis van deze groeivertraging.

John-David Lovelok, vice-president van Gartner geeft aan dat de economische onzekerheid weegt op de it-uitgaven. Toch is investeren in it om de digitale transformatie te ondersteunen urgenter dan ooit. Bedrijven proberen meer te doen met hetzelfde budget en budgetten worden dan ook verschoven. De zakelijke processen en it-processen worden nader bekeken en geoptimaliseerd.

De switch van bezitten naar inhuren of gebruiken is een andere duidelijke trend. Zo worden de investeringen beperkt en de switch gemaakt naar kleinere maandelijkse kosten. Er worden evenveel projecten ontplooid, maar deze switch heeft een grote invloed op de jaarlijkse kosten.

Stijging en daling

De markt van devices (mobiele telefoons, tablets, pc’s, printers) staat stevig onder druk. Hier wordt een daling van 3,7 procent voorspeld. De mobiele markt geraakt gesatureerd en dit vertraagt de groei. Een verzadigde markt, een mindere pc-verkoop en economische omstandigheden zorgen voor weinig rooskleurige vooruitzichten.

Datacenters kunnen dan weer op 2,1 procent meer investeringen rekenen. Ook in software uitgaven wordt een groei van 4,2 procent voorzien. In it-dienstverlening zijn de vooruitzichten somberder. Een tragere groei en politieke instabiliteit in Brazilië, China en Zuid-Korea zorgen voor een daling van 2,1 procent.

Ook in telecom wordt een daling van 2 procent voorspeld. Grote markten als de Russische en Braziliaanse vertragen. Ook de groeivertraging in China zorgt voor een aantasting van het vertrouwen. Als lichtpunt wordt mobiele data aangehaald. Een verbeterde bandbreedte, meer mobiele apps en een betere beschikbaarheid van 4G zorgen in deze tak voor gunstige vooruitzichten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-07T11:06:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.