Google voor rechter wegens onderbetalen vrouwen

Internetgigant Google heeft een rechtszaak aan zijn been die is opgestart door drie ex-werkneemsters van het bedrijf. Volgens hen betaalt de zoekgigant de vrouwen die het in dienst heeft systematisch minder dan mannelijke collega’s.

De drie voormalige Googlers - Kelly Ellis, Holly Pease en Kelli Wisuri  - voeren aan dat Google niet alleen vrouwelijke werknemers minder betaalt, maar komen vrouwen ook in lagere loonschalen terecht dan mannen met dezelfde ervaring en vaardigheden. Vrouwen zouden ook minder kans maken op promotie.

Ellis, Pease en Wisuri eisen van Google het loon dat ze door deze politiek zijn misgelopen en een bijkomende schadevergoeding.

De aanklacht die werd ingediend is een zogenaamde ‘class action’-zaak. Dat wil zeggen dat ze wordt ingespannen niet alleen namens de drie dames zelf, maar namens alle vrouwen die sinds 2013 bij Google in dienst zijn geweest.

De zoekreus is eind vorig jaar ook al aangeklaagd voor een soortgelijke zaak door het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Om te onderzoeken of Google zich daadwerkelijk bezondigde aan dit soort praktijken vroeg het ministerie bepaalde gegevens op, maar het bedrijf weigerde die te verstrekken. Volgens Google zou dat immers buitensporig veel tijd en geld kosten en ging het om privacygevoelige materie. Een rechter volgde deels die redenering: Google moest maar een deel van de gevraagde informatie afstaan.

Ook een andere groep van zestig vrouwelijke werkneemsters en ex-werkneemsters van Google hebben vorige maand gedreigd om het bedrijf voor de rechter te dagen wegens discriminatie en seksisme. Die klacht is echter nog niet ingediend.

Google zelf ontkent de feiten met klem. Het bedrijf liet aan de website The Register weten dat het ‘uitgebreide systemen’ heeft die garanderen dat werknemers eerlijk voor hun inspanningen gecompenseerd worden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-15T10:32:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.