Managed hosting door True

Maker bibliotheeksoftware in nauwe schoentjes

 

De Vlaamse regering wil dat alle Vlaamse bibliotheken in de toekomst software gaan gebruiken van het Amerikaanse OCLC. Het Belgische bedrijf Ciblis zegt dat die beslissing bij hen tien jobs zal kosten en mogelijk zelfs tot een vereffening zal leiden.

Binnenkort gaan in Vlaanderen niet langer de provincies over de bibliotheken, maar wordt dit een gewestelijke bevoegdheid. De Vlaamse regering wil dat alle bibliotheken na die transitie dezelfde software gaan gebruiken. Na een uitbesteding werd gekozen voor een pakket van het Amerikaanse OCLC.

Slecht nieuws voor het Beringse bedrijf Ciblis (Brocade Library Services). Volgens de spin-off van Cipal, LRM en Universiteit Antwerpen zal dat bij hen tien banen gaan kosten. Bovendien, zegt het bedrijf, is de software van de Amerikanen wel goedkoper, maar ook technisch inferieur aan het systeem dat zij bieden. 

Volgens minister van Cultuur Sven Gatz is hij aan de regels van de aanbesteding gebonden. ‘Aangezien het om een grote aanbesteding van verschillende miljoenen ging, is het logisch dat je een Europese aanbesteding doet’, zegt Gatz in de krant De Morgen. ‘Dan komen er ook buitenlandse bedrijven op de markt. Zo'n aanbesteding is niet zomaar iets wat je met de natte vinger doet. Je bent gebonden aan procedures.’

Volgens de minister scoorde het winnende bedrijf zowel op technologische als financieel vlak hoger dan de concurrentie.

Ciblis levert zijn software ook op de Zuid-Afrikaanse en Nederlandse markt, maar die activiteiten zouden niet voldoende zijn om het bedrijf rendabel te houden. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6204700). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.