Belgische big data helpt Afrikaanse familieplanning

België gaat in Benin en Senegal de toegang tot familieplanningsdiensten verbeteren door het gebruik van big data en satellietinformatie. Het Belgische databedrijf Blue Square en de Universiteiten van Brussel en Namen werken mee.

Elk jaar wordt meer dan één miljard euro geïnvesteerd in het aanbieden van familieplanning aan meisjes en vrouwen. België start nu samen een pilootproject in Benin en Senegal om beter na te gaan of deze investeringen ook daadwerkelijk op de meest efficiënte manier gebeuren, het gewenste resultaat bereiken en terechtkomen bij de meisjes en vrouwen die ze nodig hebben. Een veel voorkomend probleem is de beschikbaarheid van het nodige medisch materiaal in dispensaria die familieplanning aanbieden, een gevolg van slecht functionerende toeleveringsketens.

Het pilootproject zal geleid worden door een consortium dat bestaat uit twee Belgische universiteiten (Namen en Brussel) en het Belgische databedrijf Blue Square. Zij zullen op basis van big data en satellietinformatie analyses maken van de precieze toegang van meisjes en vrouwen tot familieplanning in de twee Afrikaanse landen. Bedoeling is om uiteindelijk een breed dataplatform te ontwikkelen dat ook in andere landen is in te zetten.

België, Benin en Senegal stellen het pilootproject vandaag voor in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-22T15:28:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.