Patentzaak Apple en Samsung moet worden overgedaan

iphone

De langlopende patentzaak tussen Apple en Samsung, over het ontwerp van de iPhone, komt opnieuw voor de rechter. De Amerikanen hadden de Zuid-Koreanen ervan beschuldigd het ontwerp van hun telefoon te hebben gestolen, maar de manier waarop de schadevergoeding werd berekend rammelde, aldus een rechter.

De rechtszaak draait rond het ontwerp van de Samsung Galaxy S-telefoons. Volgens Apple is het ontwerp daarvan gestolen van zijn eigen iPhone, wat onder meer moet blijken uit de afgeronde hoeken van de Samsung-telefoon. Aanvankelijk kreeg Apple ook gelijk in een eerste rechtszaak hierover, die begon in 2011. Het Californische bedrijf kreeg toen van een jury een schadevergoeding van een miljard dollar toegewezen. In hoger beroep echter werd dat bedrag gehalveerd. En in december vorig jaar besloot het Hooggerechtshof dat de manier waarop het bedrag berekend was, niet klopte.

Volgens Apple moest Samsung de volledige winst van de patentschendende Galaxy-telefoons uitbetalen. Samsung voert echter aan dat die patenten maar een klein deel van de winst uitmaken. En dat ze dus ook maar een klein deel moeten betalen.

De nieuwe rechtszaak wordt een belangrijke test voor een nieuwe richtlijn die het Amerikaanse ministerie van Justitie opstelde om schadevergoedingen vast te leggen, zegt de gespecialiseerde website Foss Patents. Onder meer het belang van het geschonden patent, hoe belangrijk het ontwerp is voor het product als geheel en de fysieke relatie tussen het gepatenteerde design en de rest van het product zullen daarbij mee tellen.

Wanneer de nieuwe zaak voor de rechter komt, is nog niet exact bepaald. De twee kemphanen kunnen ook nog een onderlinge schikking treffen. Samsung betaalde Apple al zo’n 548 miljoen dollar uit, vierhonderd miljoen daarvan staat weer ter discussie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-24T10:57:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.