Meer omzet, minder winst voor Telenet

In het derde kwartaal heeft kabeloperator Telenet een omzet van 646 miljoen euro geboekt, 4 procent meer dan vorig jaar. De nettowinst halveerde wel tot net geen dertig miljoen euro door hogere afschrijvingen en waardeverminderingen. Het bedrijf gaat ook sneller dan gepland stoppen met het gebruik van het gsm-netwerk van Orange.

Wat betreft kabel-tv, vaste telefonie, breedbandinternet, noteerde Telenet geen groei. Het aantal televisie-abonnees daalde netto met meer dan vijftienduizend eenheden, ongeveer evenveel als in het vorige kwartaal. Het bedrijf wijdt dat aan de effecten van de gereguleerde openstelling van de kabel, zo klinkt het. Sindsdien mag concurrent Orange ook een televisieaanbod verkopen via de Telenet-kabel. De Mechelse kabelboer verwacht wat dat betreft ook niet meteen beterschap: ‘Gezien de toenemende en sterke concurrentie op de binnenlandse tv-markt, verwachten we een verder verloop van onze abonnees voor kabel-tv’, klinkt het in een persbericht.

Voor Wigo, het triple- en quad play-pakket, kwamen er in het derde kwartaal 40.700 abonnees bij. Eind september waren er in totaal 265.100 Wigo-klanten.

Orange exit

Vanaf maart volgend jaar zal Telenet ook geen gebruik meer maken van het mobiele gsm-netwerk van concurrent Orange, laat het bedrijf weten. Aanvankelijk zou die samenwerking nog tot eind van 2018 lopen. Telenet maakt al vele jaren gebruik van het Orange-netwerk (toen Mobistar) omdat het lange tijd geen eigen netwerk had. Sinds het begin 2016 Base overnam, is die situatie anders. Door die versnelde scheiding boekt Telenet nu ook een ‘niet-geldelijke herstructureringslast’ van 29 miljoen. Dat is wat nog rest van de 150 miljoen euro die het bedrijf nog aan Orange moest betalen voor het gebruik van het netwerk. Het bedrag wordt nu in één keer afgeschreven.

Telenet bevestigt ook nog zijn vooruitzichten voor het volledige jaar. Het verwacht een aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen (adjusted ebitda) tussen 350 en 375 miljoen euro en waarschijnlijk zal het cijfer eerder naar 375 miljoen dan naar 350 miljoen neigen. De komende jaren verwacht het bedrijf om een jaarlijkse groei van de aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen van 5 à 7 procent te boeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-26T13:26:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.