De 10 meest spraakmakende verhalen van 2017

Awards

Meestal hebben we onze blik stevig op de toekomst gericht, maar nu het nieuwe jaar stilaan aan de horizon verschijnt, vonden we het bij Computable tijd om ook even achteruit te kijken. Welke verhalen werden het meest aangeklikt op onze site? Onder meer fusies en overnames, digitale betaalapps en de perikelen van de overheid met zijn it-leveranciers mogen zich verheugen op uw aandacht, beste lezer.

Zelfs voor vele ingewijden kwam het als een donderslag bij heldere hemel: het nieuws in november van dit jaar dat Telenet de ict-integrator Nextel wilde overnemen. Tenzij er in de laatste dagen van het jaar nog waarlijk wereldschokkend nieuws is, is dit artikel dan meteen ook het meest aangeklikt in 2017. De tweede plaats was voor een nieuwtje uit eigen huis: de bekroning van Peter Hinssen tot onze IT Person of the Year in maart. Het brons ging dan weer naar het artikel over de Cronos Groep die dit jaar de kaap van de driehonderd bedrijven rondde. 

Op de vierde plaats komt een verhaal uit Vlaams-Brabant: de Aarschotse fabriek van Duracell wordt door zijn nieuwe eigenaar (de holding Berkshire Hathaway van superinvesteerder Warren Buffett) omgeturnd tot een heuse Industry 4.0-site. Uit de rest van de top-tien kunnen we concluderen dat uw interesse heel wat richtingen uitgaat, want in de onderwerpen was geen echte lijn trekken. Behalve misschien voor de verhalen op plaatsen vijf, zes en acht, die over digitaal betalen gingen. Op zeven stond dan weer, onvermijdelijk zo lijkt het wel, een verhaal over een grote hack in ons land.

De top-10 wordt afgesloten met een intrigerend verhaal uit de loopgraven van de overheid: de ingebrekestelling die de FOD Sociale Zekerheid in de brievenbus stak bij het it-bedrijf Capgemini.

Top 10

1. Telenet neemt Nextel over

Een nieuw wapen in de strijd met Proximus. Daarom nam Telenet ict-integrator Nextel over. Door de overname groeit Telenet Business in een klap met 35 tot 40 procent.

2. Peter Hinssen is IT Person of the Year

Een internationaal gerenommeerde technologie-ondernemer én een van de belangrijkste technology tought leaders van ons land. Geen wonder dus dat Peter Hinssen het tot onze IT Person of the Year schopte.

3. Cronos Groep rondt kaap van 300 bedrijven

Al goed driehonderd bedrijven telt de Cronos Groep tegenwoordig, samen stellen die zowat 4.500 mensen te werk. Nog opvallende cijfers: 406 miljoen euro omzet (in 2015) en zo’n 7.500 namen op de klantenlijst.

4. Duracell Aarschot wordt Industrie 4.0 site

Devoteam en Ometa, dat zijn de twee bedrijven die de batterijenfabriek van Duracell in Aarschot omturnen tot een Industry 4.0-fabriek. Een efficiënter productieproces en de besparing van honderdduizenden euro’s per jaar waren de belangrijkste motieven voor het bedrijf.

5. Belfius komt met contactloos betalen op Android

Als eerste Belgische bank bood Belfius zijn klanten dit jaar een app aan waarmee ze contactloos konden betalen. Voorlopig is de feature enkel op Android beschikbaar, Apple Pay is ons land immers nog altijd niet gelanceerd.

6. Hobbelige start voor digital identiteits-app Itsme

Een app die meteen na de lancering volledig uit de lucht gaat, het zijn kinderziektes die je geen enkele developer toewenst. Ondertussen gaat het gelukkig beter met Itsme, de app waarmee klanten zich bij hun bank kunt aanmelden (en later ook bij diensten als MyPension.be).

7. Digitale Wachtkamer trekt lessen uit hack

De grote hack bij de webtoepassing Digitale Wachtkamer beroerde in juli de gemoederen. De gegevens van zowat 550.000 patiënten werd ontvreemd, de wachtwoorden waren gelukkig versleuteld.

8. Contactloos betalen met nfc-app van Bancontact

Na Belfius rustte ook Bancontact zijn app uit met de mogelijkheid om contactloos te betalen. De app wordt door twintig banken ondersteund, maar ook hier vallen Apple-gebruikers uit de boot, al ligt dat eerder aan Apple dan aan Bancontact.

9. Brugs bedrijf integreer IoT in mobiele router

Het Brugse bedrijf New Tinxs lanceerde in mei een opmerkelijk toestel: de Linxs, een combinatie van een mobiele router en een IoT-sensorhub. Het apparaat zal in ons land gebundeld worden met een prepaid 4G-datakaart van Orange.

10. FOD Sociale Zekerheid stelt Capgemini in gebreke

Opmerkelijk nieuws van de overheid, medio maart: de FOD Sociale Zekerheid stelde it-integrator Capgemini in gebreke. Aanleiding waren de aanhoudende problemen met het computersysteem dat de steunaanvragen voor gehandicapten regelt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-28T11:04:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.