Ict-uitgaven stijgen dit jaar tot 3,7 biljoen

Cybersecurity geld budget

De wereldwijde uitgaven aan it zullen dit jaar afklokken op ongeveer 3700 miljard dollar, zo voorspelt het marktonderzoeksbureau Gartner. Dat is zowat 4,5 procent meer dan vorig jaar.

Niet alleen voor 2018 verwacht Gartner groei in de it-markt, ook de jaren daarna staat de barometer op positief, meent het bedrijf. Toch zijn er ook enkele tekenen aan de wand die tot voorzichtigheid manen, zoals de Brexit, wisselkoersschommelingen en een mogelijke globale recessie. ‘Desondanks verwachten we dat bedrijven zullen blijven investeren in it’, zegt John-David Lovelock, research vice president. ‘Hun uitgavepatroon gaat wel veranderen. Projecten in digitale business, blockchain, IoT en het traject van big data naar algoritmes naar machine learning en zo naar ai worden de voornaamste groeifactoren.’

‘Communication Services’ blijft de grootste categorie, aldus Gartner, er zal in 2018 zowat 1,43 biljoen aan uitgegeven worden, een stijging van 2,4 procent. Daarna komt ‘IT Services’ met 985 miljard dollar, ‘Devices’ met 704 miljard, ‘Enterprise Software’ met 389 miljard (ook de grootste stijger met 9,5 procent) en ‘Data Centre Systems’ met 179 miljard. Een groot deel van de ‘Enterprise Software’ gaat trouwens naar SaaS-gebaseerde oplossingen, aldus Gartner.

Het ‘Devices’-segment profiteert dan weer vooral van gestegen gemiddelde prijzen van mobiele telefoons. Het aantal verkochte exemplaren zou niet meer stijgen. De pc-verkopen blijven ongeveer op hetzelfde niveau, ondanks een grote migratie naar Windows 10 in markten als China, Latijns Amerika en Oost-Europa.

Wat nieuwe zakelijke opportuniteiten betreft, ziet Gartner veel brood in ai. Tegen 2021 zou daar voor 2,9 biljoen dollar aan nieuwe business kunnen gegenereerd worden. ‘Die waarde komt bijvoorbeeld uit het gebruik van ai voor efficiëntiestijgingen, inzichten die de consumentenervaring personaliseren, meer klantenengagement en nieuwe zakelijke modellen die voortvloeien uit data-inzichten’, aldus Gartner. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-17T10:59:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.