Proximus kan VoIP-gesprekken afluisteren

Privacycommissie onderzoekt de zaak

Proximus

Telecomoperator Proximus ligt onder vuur omdat het VoIP-gesprekken kan afluisteren om ‘kwaliteitsredenen’. Volgens de Privacycommissie is dat mogelijk strafbaar, zo schrijft De Tijd.

De zaak kwam aan het licht tijdens een gerechtelijk onderzoek waarin een Proximus-medewerker werd verhoord. Daarin maakte hij melding van een systeem dat Proximus sinds juni 2017 gebruikt om spraakkwaliteit van VoIP-gesprekken te analyseren.

De opnames van die gesprekken kunnen maximaal vijf dagen bewaard worden. Het is voor de operator ook mogelijk om ze te doorzoeken en de inhoud te beluisteren. De Proximus-manager benadrukt wel dat het systeem ‘maar door een beperkt aantal mensen’ wordt gebruikt om de technische kwaliteit van de gesprekken te onderzoeken.

Volgens de Privacycommissie echter is het goed mogelijk dat Proximus hiermee in de fout gaat. ‘De strafwet is duidelijk over het geheim van communicatie’, zegt woordvoerster Caroline De Geest. ‘Als een derde partij daar kennis van neemt, moet die eerst toestemming hebben van alle personen die bij die communicatie betrokken zijn. Het maakt niet uit hoe kort de opnames worden bewaard of hoe weinig mensen ernaar kunnen luisteren. Alleen al het opnemen van communicatie waar je zelf niet bij betrokken bent, is strafbaar.’

Verweer Proximus

Proximus verdedigt het systeem. ‘De applicatie wordt enkel gebruikt voor de analyse van kwaliteitsproblemen van specifieke nummers’, aldus woordvoerder Haroun Feraux. De analysetool wordt volgens Proximus alleen gebruikt als de klant een probleem meldt en erom vraagt dat te analyseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-17T11:37:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.